Sokan lapátoltak a 9. Csákány–Körmend futamon

 

Csákánydoroszló – Közel százan teljesítették a Csákány–Körmend kajak-kenu futam 16 kilométeres távját

Elrajtol két egység. A kenu-2-esben Winkler Péter és Balaton Nauszika. Háttérben az egyesben Simon Enikő, mind a Zala Zöldje Morva Árja egyesület képviseletében. Jobbra Varga Gábor István szervező. Fotó: Szendi Péter

– Örvendetes a szép létszám, az meg különösen, hogy sokan indultak családi kategóriában, apák fiaikkal, lányaikkal, és több 14 év alatti gyerek is teljesítette a távot – értékelt Varga Gábor István, a szervező egyesület egyik elnöke. – Nagyon jó eredményekkel futottak be a versenyzők, kiegyenlített volt a mezőny.

Eredmények: Kenu-1, férfi: 1. Zimits Péter (Bayou Bönhöö, Molnaszecsőd), 2. Várnai Tibor (Rábavölgye Egyesület), 3. Homolovics Máté (Rábavölgye ). Női: 1. Szántó Anna. Kenu-2, férfi: 1. Skoda Kristóf, Skoda Tamás (Kormorán Kenu Egyesület, Csákánydoroszló), 2. Bálint Zsolt, Laposa János (Kormorán), 3. Unger Szabolcs, Zimonyi Csaba (Körmend). Vegyes: 1. Szeifert Rita, Bálint László (Kormorán), 2. Bödör Ágnes, Kuszi (Zalaegerszeg), 3. Tahin Péter, Ridavits Júlia (Körmend). Kenu-3, férfi: 1. Dobronics Balázs, Kovács Péter, Somogyi Dániel (Bereki Bárkás Egylet Egyesület, Körmend), 2. Molnár Gergely, Kakasi Balázs, Szendrey Zsombor (Veszprém), 3. Fodor Balázs, Kacskó Csaba, Király Ferenc (Körmend). Családi kenu: 1. Ésik Dorottya, Ésik Tibor, Németh Ricardo (Gerilla SM, Körmend), 2. Kőházy Anna, Kőházy Attila, Kőházy Zoltán (Bereki), 3. Pallósi Kitti, Pallósi Zsolt, Pallósi Balázs (Bereki). Kajak-1, férfi: 1. ifj. Bedi Tamás (Kormorán), 2.: id. Bedi Tamás (Kormorán), 3. Szakály György (Körmend). Kajak-2: 1. Széplaki Tamás, Széplaki Tamásné, 2. Tóth Attila, Horváth Tamás (Bereki), 3. Merkli Norbert, Katona Zoltán (Szentgotthárd).

Forrás: www. vaol.hu

 

XV. Egerszeg Búcsú

Hagyományőrző és kézműves programok várták a XV. Egerszeg Búcsú látogatóit a hétvégén. Az Együtt Zalaegerszegért Egyesület képviselői hagyományaiknak megfelelően átadták a lokálpatrióta díjat is, amit minden évben olyan zalaegerszegi vehet át, aki munkásságával sokat tett a városért. Ünnepélyes megnyitóval kezdődött a XV. Egerszeg Búcsú. A falumúzeum idén is autentikus helyszíne volt a rendezvénynek. A nagykutasi pajtában képzőművészeti kiállítás nyílt Tánczos György tanítványainak munkáiból. A falumúzeum portáit ezúttal a születés jegyében rendezték be, így az Egerszeg Búcsú látogatói megismerhették a gyermekvárás falusi hagyományait.

Idén is népszerű volt a kirakodóvásár, ahol helyi kézművesek termékeiből választhattak az ünneplők. Volt aki azt is megmutatta, hogyan készíti a míves kerámiákat.

Tizenhetedik alkalommal adott át lokálpatrióta díjat az Együtt Zalaegerszegért Egyesület. Emlékplakettet kapott dr. Csidei Irén, a Zala Megyei Kórház főigazgatója, elismerését távollétében férje vette át, valamint Ruzsin Pál többszörös magyar bajnok, Európa-bajnok sportlövő is. A Németh János keramikusművész életfáját ábrázoló lokálpatrióta díjat pedig Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész vehette át. Az Egerszeg Búcsút az önkormányzat minden évben támogatja. A díjátadás után gyermek- és kultúrműsorok szórakoztatták a közönséget.

 

 XV. Egerszeg búcsú: http://zegtv.hu/index.php?mod=hr&hr_id=10682

 

 

www.zegtv.hu

 

Hastánc Gála az Egervári Várkastélyban

A megújult Egervári Kastélyban tartották a hétvégén a kilencedik Nasreen hastánc gálát. A rendezvényen a régió legügyesebb táncosai mutatták meg tehetségüket. A sümegi Al Ahram tánccsoport mellett a szombathelyi Mira Orient táncosai, a zalaegerszegi Ezer Rózsa Kertje, valamint Nasreen és tanítványai is színpadra léptek. A legkisebbek, a Rózsabimbók egy fátylas tánccal varázsolták el a közönséget, őket a haladó csoportok követték, amelyek már versenyeken is bizonyították tehetségüket. Az orientális táncok között az első felvonásban szólószámot is láthattak az érdeklődők.

 

Forrás: www.zegtv.hu

 

Hetedik alkalommal rendezik meg a Civil Licit árverést

Hetedik alkalommal indul útjára a Civil Licit fenntarthatósági árverés, melynek keretében civil szervezetek üzleti szolgáltatásai kerülnek kalapács alá, melyekre vállalatok vezetői licitálnak. A civil szervezetek minden évben pályázat keretei között nyerhetik el a jogot az aukción való részvételre. A szervezők több mint száz jelentkezőre számítanak az idén, mely az előző éves eredménynek majdnem dupláját jelentené. Pályázni már lehet. (tovább…)

Új információ a közhasznú szervezetek 2014. május 31-ei kötelező beadványaihoz

Tájékoztatjuk azokat a közhasznú szervezeteket,  amelyek a közhasznúságukat közérdekű önkéntes tevékenységgel igazolják, hogy számukra kötelező melléklet a legalább 10 közérdekű önkéntessel kötött szerződés megléte.

Amennyiben a PK142 beszámoló 7/ L pontja tartalmaz az önkéntességre vonatkozó adatot, abban az esetben kötelező a fent említett szerződések benyújtása a Zalaegerszegi Törvényszékre.

Mellékelten csatoljuk az önkéntes szerződés formanyomtatványát, melyet a már korábban közzétett formanyomtatványokkal együtt kell benyújtani.

onkentes_szerzodes_minta

 

 

Útmutató civil szervezeteknek az új Ptk. és a Civil törvény szabályaihoz

2014-ben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatályba lépése és az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvényben a közhasznúság feltételeit módosító rendelkezések is változást okozhatnak a civil szervezetek működésében. Két segédanyagot helyezünk el a portálon, melyek reményeink szerint elősegítik a hatékony ügyintézést és a civil szervezetek adminisztrációs terheinek csökkentését.

Az egyik anyag („Segédlet a civil szervezetekre vonatkozó szabályok áttekintéséhez“) segítséget nyújt a civil szervezetekre vonatkozó szabályozás áttekintéséhez, a másik („Magyarázatok az új Polgári Törvénykönyv és a Civil törvény civil szervezeteket érintő rendelkezéseinek hatása a létesítő okiratra – teendők, változások 2014-ben“) pedig egymás mellé állítja a korábban hatályos és a hatályos jogszabályok rendelkezéseit. A segédletek elérhetőek a <Tájékozódjon / Dokumentumok> oldalon.

Felhívjuk továbbá a civil szervezetek képviselőinek figyelmét, hogy a segédletek mellett a civil szervezetekre vonatkozó fontosabb jogszabályok teljes gyűjteményét, illetve azok fontosabb részeinek kivonatát is megtalálja a <Tájékozódjon> menüben.

 

Idén már célba érhet az egy százalék

Idén már a köztartozást felhalmozó civil szervezetek is hozzájuthatnak a nekik szánt egy százalékokhoz: az adóhivatal a summából levonja a közadósságot, s a fennmaradó összeget utalja át. Az elmúlt esztendőben hozzávetőleg kétmillióan tettek felajánlásokat a civil szféra szereplőinek.

Idén is szabadon határozhatnak az adófizetők arról, hogy felajánlják-e személyi jövedelemadójuk egy-egy százalékát. – A polgárok összességében tízmilliárdok sorsáról dönthetnek – mondta a Magyar Nemzetnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóreferense. Aszalós Andrea példaként a tavalyi esztendőt említette meg, akkor összesen 25 milliárd forint sorsáról rendelkezhettek volna az érintettek. A lehetőséggel persze sokan nem éltek, mások pedig csak adójuk egyik százalékát indították útnak. Az elmúlt évben így összesen 14 milliárd forint átirányításáról határoztak a polgárok, az összegeket az államkasszától az egyházi vagy a civil szervezeteknek, esetleg a Nemzeti tehetség programnak szánták. Nagyjából egymilliárd forint azonban tavaly nem érhetett célba, a felajánlás ugyanis bizonyos okok miatt érvénytelennek számított – tudta meg a lap sajtóreferenstől.

(tovább…)

Közhasznú szervezetek tájékoztatása

Felhívjuk a közhasznú szervezetek figyelmét, hogy a közhasznúság megtartása érdekében 2014. május 31-ig kell benyújtaniuk kérelmeiket a Törvényszékhez.

Szükséges teendőiket az alábbiakban olvashatják:

A kérelmet két formanyomtatványon kell benyújtani, az egyik a Közhasznú jogállás nyilvántartásba vétele iránti papír alapú kérelem, a másik az Egyesület változásbejegyzés iránti papír alapú kérelme.

Természetesen a közgyűlést össze kell hívni és a közgyűlésnek döntenie kell arról, hogy az új civil törvény szerinti közhasznú jogállás bejegyzését kérik az egyesületnek. A közgyűlésnek el kell fogadnia a módosított alapszabályt egységes szerkezetben. Az erről szóló jegyzőkönyvet, valamint a jelenléti ívet a tagok nevével, lakcímével aláírásával, valamint a fentieknek megfelelően a módosított alapszabályt a változások kiemelésével, az új közgyűlés dátumának megjelölésével és a képviselő aláírásával kell benyújtani a Zalaegerszegi Törvényszékre. Be kell nyújtani továbbá a nyilatkozatokat, a formanyomtatványokat. A szükséges  dokumentumok az alábbiakban letölthetők:

Tajekoztato_kozhasznu_szervezetek_feladatairol

Elnok, elnökségi tag_Nyilatkozata__kh_új

felugyelo_biz_Nyilatkozata__kh_új

Nyilatkozat a közh.feltételekről

valtozas_nyilvantartasba_vetele_kerelem_urlap

kozhasznu_jogallas_nyilvantartasba_vetele_kerelem_urlap

Tajekoztato_alapitvany_alapito_okirat_köt_tartalmi_elemei

Tajekoztato_egyesulet_alapszabaly_kötelezö_tartalmi_elemeiröl

változás nyilv.vétel. útmutató

kozhasznu_jogallas_nyilvantartasba_vetele_kerelem_urlap_kitoltesi_utmutato

Jegyzőkönyv minta

 

Az alapítványnál a módosított alapító okiratot a változások kiemelésével, a nyilatkozatokat, valamint a formanyomtatványokat kell benyújtani.

Kérdésük esetén, keressék Zala Megyei Civil Információs Centrum munkatársait!

 

Születés Hete – Családi nap

Calendar-Empty-iconmájus10 szombat2014. május 10-én, szombaton  Családi napra várunk minden érdeklődőt!

Programok:

(tovább…)

Születés Hete Zalaegerszeg

logó - Zeg2014. május 5 – 10-e között Születés Hete – 2014 Zalaegerszeg. Részletes programok: (tovább…)