Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület

130. hírlevél

Bevezető

130. HÍRLEVÉL

Hírlevél 3

Kedves Olvasó!

A Zala Megyei Civil Információs Centrum 130. hírlevele érkezett Önhöz, melyet honlapunkon is megtekinthet.

Rendszeresen küldünk hírlevelet országos és megyei civil aktualitásokról, eseményekről, a civil szervezeteket érintő aktuális tennivalókról. Továbbítjuk a tanácsadások alkalmával felmerült gyakran ismételt kérdéseket.

Várjuk a híreket az Ön civil szervezetéről, az aktuális programokról, elért eredményekről, bármiről, ami érdekes, színes a zalai civil életben. Hírlevelünket közel 2000 címzetthez juttatjuk el.

Köszönjük az eddigi sok-sok visszajelzést, programötletet! Kövessék a híreket a www.zalacivil.hu illetve a facebook oldalon is!

Ha a jövőben nem szeretné hírlevelünket megkapni, a hírlevél alján lévő “Leiratkozom a hírlevélről” feliratra való kattintással megteheti a leiratkozást.

Helyi hírek, programok

Irodánk ügyfélszolgálata

2017. december 21-től 2018. január 2-ig szünetel.

2018. január 3-tól telefonon történt előzetes bejelentkezés alapján várjuk ügyfeleinket.

Új felhívás a Nemzeti Együttműködési Alap keretében – „Civil szervezetek működési célú támogatása 2018.”

Új felhívás a Nemzeti Együttműködési Alap keretében – „Civil szervezetek működési célú támogatása 2018.”

Értesítjük a civil szervezeteket, hogy megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított forrásból, a Nemzeti Együttműködési Alap Kollégiumainak a 2018. évre vonatkozó, NEA-18-M jelű „Civil szervezetek működési célú támogatása 2018.” című pályázati kiírása.

A pályázat célja a magyar nemzeti civil önszerveződés működésének támogatása, a civil társadalom erősítése, a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásainak kiteljesedésében való segítése, a civil szervezetek működési költségeihez való hozzájárulása és finanszírozása révén.

A korábbi évekhez hasonlóan a pályázatok lebonyolításával kapcsolatos feladatokat az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő látja el.

A NEA-18-M jelű működési kiírás egységes szerkezetben, egy pályázati kiírás keretében jelent meg.

A pályázatokat legkésőbb 2018.01.15 és 2018.01.18 között, a pályázati kiírásban megadott, kollégiumonként eltérő időpontokban, az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszeren keresztül (EPER-ben) lehet benyújtani.
A felhívások az alábbi linkeken érhetők el: http://www.civil.info.hu/web/nea/palyazatok

Megtévesztő megkeresések a civil szervezetek beszámolóival kapcsolatban

Több bejelentés érkezett az Országos Bírósági Hivatalba (OBH), miszerint civil szervezetek megtévesztő megkereséseket kaptak különböző gazdasági társaságoktól. E társaságok azt ajánlották, hogy ellenszolgáltatás fejében törvényességi és gazdasági szempontból átvizsgálják, javítják a civil szervezetek beszámolóit. Ezáltal megelőzhetik az esetleges retorziókat.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a civil szervezetek beszámolóival kapcsolatban az OBH feladata kizárólag azok nyilvántartása és közzététele. Az OBH tartalmában, érdemében nem vizsgálja a beszámolókat, valamint a civil szervezetek gazdálkodási tevékenységét sem, ilyen vizsgálatokra ugyanis nincs hatásköre.

Kérjük, ha ilyen tartalmú megkeresést kapnak, azt utasítsák el, illetve haladéktalanul jelezzék az illetékes törvényszéknek, vagy a nyomozóhatóságnak.

http://birosag.hu/kiemelt-kozlemeny/megteveszto-megkeresesek-civil-szervezetek-beszamoloival-kapcsolatban

ÉN IS sz’ÉP VAGYOK!

pixiz-06-12-2017-09-34-35

A tavalyi évhez hasonlóan a Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából idén is megrendezésre került az ÉN IS sz’ÉP VAGYOK! című élményfotózás a Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők Egyesületével közös szervezésben, ahol érintettek és családjaik vehettek részt egy élményekkel teli napon. Az önkéntes “szépítő-csapat” tagjai divatos frizurát, sminket varázsoltak, miközben szakavatott stíluskommunikátor adott divattippeket és varázsolta még szebbé az alkalmi modellek külsejét. A fotózáson terápiás kutyák, a teskándi női futballcsapat és a Zalakerámia-ZTE KK Zalaegerszeg városának  négyszeres magyar bajnok, négyszeres kupagyőztes férfi kosárlabdacsapat tagjai is részt vettek.

Minden segítőnek, és résztvevőnek köszönjük, hogy hozzájárultak a nap sikeréhez!

Az elkészült képeket az érdeklődők 2018. május 12-én az Esélyegyenlőségi Napon tekinthetik meg az Apáczai AMK-ban.

Az eseményről bővebben a ZegtTV Híradójában.

https://zalacivil.hu/?p=14549

Díjaztunk

IMG_20171205_153952

Az Önkéntesség világnapján 2017. december 5-én a Zala Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház két díjat adott át több kategóriában a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában megrendezett ünnepélyes díjátadón.

Az önkéntesség terén felvállalt feladatunk az önkéntesség kultúrájának elterjesztése, a közérdekű önkéntes tevékenység népszerűsítése, akcióprogramok szervezése. Ennek szellemében hirdettük meg idén ősszel először AZ ÉV ZALA MEGYEI ÖNKÉNTESE” valamint „MIÉRT SZERETEM AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATOT?” című pályázatokat.

A díjátadót Tolvaj Márta Zalaegerszeg MJV Alpolgármestere nyitott meg, majd Bognárné Bengő Hajnalka a Zala Megyei CSEÖH irodavezetője értékelte a benyújtott pályaműveket és a jelöléseket.

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Kulturális témájú pályázata

Tisztelettel értesítjük, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. meghirdette a 2018. évi „Diaszpóra szervezetek támogatása”, „A diaszpórában található, magyar nyelvű oktatást végző szervezetek támogatása” elnevezésű nyílt pályázati felhívásokat.

A pályázatok célja a külhoni magyarság szülőföldjén való boldogulásának, Magyarországgal való sokoldalú kapcsolatai ápolásának és fejlesztésének előmozdítása, a magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítése az oktatás és a kultúra támogatása által.

http://www.bgazrt.hu

A Színházművészet Kollégiuma nyílt pályázati felhívása:

A Színházművészet Kollégiuma nyílt pályázatot hirdet: 

1. Pályázati cél: Fiatal, szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező vagy felsőoktatási képzésben részt vevő, 30. életévüket be nem töltött művészek produkcióinak megjelentetése nem budapesti székhelyű, kiemelt vagy nemzeti minősítésű színházakban.
Pályázati feltételek: a pályázó az NKA portálján a regisztrációt megtette.
A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás.
A támogatás forrása: a 2016. évi XC. törvény Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről, LXVII. Nemzeti Kulturális Alap fejezet.
A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg: 10 000 000 Ft
Maximális támogatási intenzitás mértéke: legfeljebb 100%.
Altéma kódszáma: 108126/133
Pályázók köre: Fiatal, szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező vagy felsőoktatási képzésben részt vevő, 30. életévüket be nem töltött művészek (a továbbiakban: fiatal művészek), illetve fiatal művészekből álló társulások, formációk (jogi személyek), fiatal művészeket munkavégzésre irányuló jogviszonyban foglalkoztató, jogi személyiséggel rendelkező szervezetek (egyesületek, alapítványok, nonprofit gazdasági társaságok).
A pályázati cél megvalósításának időtartama: 2017. november 1.-2018. június 30.

https://www.kozpenzpalyazat.gov.hu/srv/

EFOP-1.9.8-17  Egyházi és civil szervezetek szociális közfeladat ellátásának támogatása.

A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Egyházi és civil szervezetek szociális közfeladat ellátásának támogatása” című (EFOP-1.9.8-17 kódszámú) felhívás.

Forrás: www.palyazat.gov.hu

EFOP-1.2.12-17-Esélyteremtő programok megvalósítása

A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Esélyteremtő programok megvalósítása” című (EFOP-1.2.12-17 kódszámú) felhívás.

Forrás: www.palyazat.gov.hu

Módosult az EFOP-1.1.5-17 A fogyatékkal élők mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítása

Módosult A fogyatékkal élők mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítása című felhívás!

Forrás: www.palyazat.gov.hu

EFOP-3.3.6-17 Módosult a Természettudományos élménypedagógiai programkínálat és természettudományos élményközpontok fejlesztése című felhívás

Magyarország Kormányának felhívása a civil szervezetek, valamint konzorciumi partnerként kulturális és felsőoktatási intézmények részére természettudományos élménypedagógiai programok megvalósítását célzó központok kialakításának támogatására.

Jelen felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtására 2017. év május hó 05. naptól 2019. év május hó 02. napig van lehetőség.

Forrás: www.palyazat.gov.hu

Megjelent A felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése a szabadidősport révén című felhívás

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 3 milliárd forint.

A támogatási kérelmek benyújtására 2017. május 02-től 2018. július 30-ig van lehetőség.

Jelen Felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be (önállóan vagy konzorciumvezetőként):

Bővebben a weboldalon

Országos civil hírek

A civil szervezetek éves beszámolóinak benyújtásához szükséges nyomtatványok frissítése

Elkészültek a civil szervezetek beszámolóinak benyújtásához szükséges nyomtatványok legfrissebb verziói. A 2017. január 1-jétől hatályos 479/2016. (XII.28) Korm.rendelet alapján elkészített 6.5 verziószámú nyomtatvány a korábbiakhoz képest nemcsak formai, hanem kisebb tartalmi változtatást is tartalmaz.

Bővebben a weboldalon

Módosultak a Ptk. egyesületekre vonatkozó szabályai! Az eddigi szabályozással ellentétben véghatáridőt nem fogalmaz meg!

A civil szervezetek és cégek nyilvántartásával összefüggő eljárások módosításáról és gyorsításáról szóló 2016. évi CLXXIX. törvény 2017. január 1. napjával módosította a Ptk. (Polgári Törvénykönyvról szóló 2013. évi V. törvény) egyesületekre vonatkozó szabályait.

Bővebben a weboldalon

Módosításra kerültek a PK-141 és PK-142-es nyomtatványok!!!

Felhívjuk Tisztelt Ügyfeleink szíves figyelmét, hogy a PK-141 – egyszeres könyvvitel – és a PK-142 – kettős könyvvitel – nyomtatvány módosításra kerül.

A nyomtatványok legfrissebb, 6.4-es verziója 2017. február 15. napjától a http://birosag.hu/allampolgaroknak/civil-szervezetek/civil-nyomtatvanyok oldalon válnak elérhetővé.

Forrás: birosag.hu

Szolgáltatásaink

TEVÉKENYSÉGEINK, SZOLGÁLTATÁSAINK

  • Partnerségi információs napok szervezése
  • Járásokban való megjelenés, információs napokkal, tanácsadással
  • Képzések szervezése civil szervezeteket érintő témákban
  • Segítségnyújtás a civil szervezetek adminisztratív, elektronikus úton teljesítendő kötelezettségeinek elvégzésében
  • A civil szervezetek, a helyi önkormányzatok és a nemzetiségi önkormányzatok együttműködésének elősegítése
  • A civil szervezetek és az üzleti szféra kapcsolatainak és együttműködési lehetőségeinek fejlesztése
  • Zala megyei civil szervezetek adatbázisa
  • Önkormányzati civil referensek adatbázisa
  • Hírlevél
  • Civil szervezetek és munkatársai számára biztosított jogsegély
  • Televíziós megjelenési lehetőség biztosítása
  • Információs tartalmak, civil hírek közzététele a CIC honlapján (zalacivil.hu)

Ingyenes tanácsadásaink:

  • Jogi tanácsadás
  • Pályázati tanácsadás
  • Pénzügyi, könyvviteli és adózási tanácsadás
  • Közhasznúsági tanácsadás
  • Társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos tanácsadás
  • Számítógép – kezelési és informatikai tanácsadás
  • Magyar- külhoni magyar partnerségi kapcsolatok elősegítése

Irodai szolgáltatások:

  • számítógép használat
  • nyomtatás, fénymásolás
  • szkennelés

Várjuk jelentkezésüket!

Amennyiben Ön hírlevelet kap tőlünk, akkor valószínűleg részt vett korábbi szakmai programunkon, és/vagy a Zalaegerszegi Törvényszéken bejegyzett civil szervezet tisztségviselője, személyhez vagy szervezethez köthető e-mail címe megtalálható nyilvános weboldalon.

A következő hírlevél küldés várható napja: 2018. január 11.

Zala Megyei Civil Információs Centrum

8900 Zalaegerszeg, Kossuth u. 47-51.
Tel/Fax: 06 92 707 626, 06-20/474-33-00
info@zalacivil.hu
https://zalacivil.hu/

Tartalom megosztása: