Esély Gála 2019

ESÉLY GÁLA Idén harmadik alkalommal szervezte meg a Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők Egyesületet a Zala Megyei CSEÖH szakmai segítségével az Esély Gálát, ahol különleges színpadi produkciókban mutatták meg tehetségüket ép és fogyatékos személyek. A produkciókat rövd beszélgetések tarkították, melynek során érintett személyek meséltek hétköznapjaikról, életükről kötetlenül. A rendezvényt és a kanapé beszélgetéseket Tolnai Tímea (CSEÖH munkatárs) moderálta.

Az esemény szakmai védnöke Dr. Tapolczai Gergely magyar jogász, jelnyelvoktató, sportszervező-menedzser, politikus, országgyűlési képviselő hivatalos elfoglaltság miatt nem tudott személyesen megjelenni, levélben köszöntötte a rendezvényt:

“Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Köszönöm a meghívást, sajnos nem tudok jelen lenni, de engedjék meg, pár gondolattal, mondattal köszöntsem a mai rendezvény résztvevőit, szereplőit, vendégeit.

Mint tudják Önök is, május 5-e az Esélyegyenlőség Világnapja, vagy az Egyenlő Esélyek Napja, ilyenkor több figyelmet fordítunk az esélyegyenlőség témájára, gondolatára, vagy különböző esélyegyenlőségi témájú programokat, előadásokat szerveznek világszerte. Sokan mondják, miért kell megünnepelni ezt a napot, amikor egész évben, mindennap kell figyelnünk azokra az embertársainkra, akik az élet valamelyik területén hátrányos helyzetben vannak. Itt nemcsak fogyatékossággal élőkre gondolok, ugyanúgy érintheti ez a kérdés anyákat, kismamákat, időseket is. Ugyanakkor mégis fontos, hogy egy-egy fontos kérdésnek, témának legyen egy „ünnepnapja”, legalább legyen egy nap, amit ennek szentelünk, amikor beszélünk, írunk, gondolkozunk róla.

Nekünk, a fogyatékossággal élőknek különösen fontos ez a nap és ennek a kérdésnek feszegetése. Személy szerint én már inkább az egyenlő esélyű hozzáférés gondolatát, filozófiáját hangoztatom a munkám során. Jogunk van az élet minden területén egyenlő esélyekkel hozzáférni információkhoz, szolgáltatásokhoz, épületekhez, oktatáshoz, munkához és még sorolhatnám.

Nagyon sok múlik a társadalom tagjainak hozzáállásán is, hiába van meg a jogalkotói szándék, ezt át kell ültetni gyakorlatba is, és ezen a téren nagyon sok még a tennivalónk. És ebben nagy segítségre vannak az ilyen jellegű rendezvények is, mint amilyen a mai rendezvény is, ahol meg tudják mutatni a képességeiket, tehetségüket a különböző szereplők, vendégek.

Mindenkinek fel kell ismernie azt, hogy amit az esélyegyenlőség biztosít, az kivétel nélkül pozitív változást hoz mindenkinek.

Ennek szellemében végezzük mi is, Önök is a munkánkat. Kívánok Önöknek nagyon kellemes estét és szórakozást!”