Lóci Menza Főzősuli

„Lóci menza – Főzősuli” csoportfoglalkozás szülőknek

Egészségeset, finomat, gyorsan. A „Lóci menza – Főzősuli” csoportfoglalkozásokon a résztvevőknek bemutatásra kerül az idényszerű nyersanyag-válogatás, az ételek gyors és könnyű elkészíthetősége, valamint a felhasználásra kerülő nyersanyagok, illetve az elkészített ételek kedvező táplálkozás-élettani tulajdonságainak bemutatása.

 

 

Az Űrhajós bölcsőde főszakácsa és Monori Krisztina dietetikus fantasztikus, ízes, gyorsan elkészíthető ételek receptjeit osztotta meg az érdeklődőkkel a Lózi-Menza főzőtanfolyamon. A receptek az alábbiakban olvashatók:

Marokkói lencsekrémleves

21754936_10210333147069444_1339753277_o (1)Hozzávalók 6-8 személyre:

40 dkg vörös lencse, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 paradicsom, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál őrölt római kömény, 1/2 kávéskanál őrölt koriander, só, 1,2 l víz + a hígításhoz

a tálaláshoz: 2 vöröshagyma, 2 evőkanál olívaolaj, serrano sonka

A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk. Az átmosott lencsével együtt lábasba tesszük. Felöntjük a vízzel, fűszerezzük, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul és szét nem esik. Botmixerrel krémesre turmixoljuk, ha kell, még fűszerezzük, ízlés szerint hígítjuk, és egyet forralunk rajta. A vöröshagymát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, karikákra szedjük. A serpenyőben felhevített olajon addig pirítjuk, amíg aranybarna és édes nem lesz. Serrano sonkát pirítunk és a hagymával együtt tálaláskor dúsítjuk vele a levest.

 

Szilvás galette

21754665_10210333146909440_399392220_oa tésztához:

8 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt + kevés a nyújtáshoz, 8 dkg fehér tönkölybúzaliszt, 8 dkg hideg vaj, 8 dkg nádcukor vagy barna cukor vagy eritrit vagy xilit, 2 evőkanál hideg víz

a töltelékhez: 50 dkg szilva, 2 teáskanál étkezési keményítő, 1 kávéskanál őrölt fahéj,  5 dkg nádcukor/barnacukor/eritrit/xilit, 2 evőkanál frissen facsart citromlé, 1 citrom reszelt héja

a tetejére: tojássárgája, 5 dkg szeletelt mandula

A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a cukrot, majd hozzáadjuk a kockára vágott vajat, és a vízzel gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1/2 órára.

A szilvát kimagozzuk, cikkekre daraboljuk. A keményítőben elvegyítjük a fahéjat és a cukrot, majd a szilvára szórjuk. Meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, majd összeforgatjuk.

A tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 30 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A közepére sorakoztatjuk a szilvát úgy, hogy a szélén kb. 5 cm-t szabadon hagyunk. Ezt a végén felhajtjuk a töltelékre. Felvert tojássárgájával megkenjük, a szeletelt mandulával megszórjuk, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt hűlni hagyjuk.

Ősz kincsei saláta

Ehhez a recepthez az arányokat, alapanyagokat, mindenki nyugodtan a saját ízlése szerint alakíthatja

Hozzávalók: vegyes saláta (madársaláta, bébispenót, szívsaláta), zöldhagyma, körte, szőlő, áfonya, nyers cékla, kéksajt/gorgonzola

Öntet: natúr görög joghurt, olívaolaj, magos mustár, méz, lime vagy citromlé

A megtisztított, meghámozott céklát apró kockákra vágjuk. A körtét héjastul felkockázzuk, A szívsalátát darabokra tépkedjük. A szőlőszemeket elfelezzük. A hagymát felkarikázzuk. A sajtot kockákra vágjuk.  Az alapanyagokat mind összevegyítjük, majd elkészítjük hozzá az öntetet. Az öntethez az alap a görög joghurt, amit ízlés szerint gazdagítunk mézzel, magos mustárral, olívaolajjal és kevés lime vagy citromlével.

 

Sütőtökös csirke

4 csirkecomb, 80 dkg sütőtök, 3 fej lilahagyma, só, citrombors, rozmaring, só, sütéshez tetszés szerinti zsiradék

A csirkecombokat megtisztítjuk, fűszerezzük. A sütőtököt megtisztítjuk, kockára vágjuk, majd egy zsiradékkal kikent tepsibe terítjük. Ízlés szerint fűszerezzük, majd ráhelyezzük a csirkecombokat. 180-200 fokos, előmelegített sütőben készre sütjük.

 

Falafel

25dkg konzerv csicseriborsó, 1 fej hagyma,1 gerezd fokhagyma,friss petrezselyemzöld,friss korianderzöld, 2 kardamon magjai (elmaradhat),1tk só,1 késhegynyi cayenne bors,1/2 tk sütőpor, 1,5 ek liszt, 3 ek víz

A konzerv csicseriborsót lecsepegtetjük, majd egy tálba öntjük!. Apróra vágjuk a hagymát, a fokhagymát, a friss petrezselyemzöldet, a koriandert és a csicseriborsóhoz adjuk. Összezúzzuk, vagy ledaráljuk a fűszermagokat, majd ezt is a többi hozzávalóhoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk és cayenne borssal is megszórjuk. Összekeverjük, majd egy késes aprítóban darabosra aprítjuk. Egy tálba borítjuk és hozzáadjuk a sütőport a lisztet és a vizet. Kézzel átgyúrjuk, majd egy órára hűtőbe tesszü. A masszából vizes kézzel formázott golyókat 180 C-os olajban sütjük ki (közepes láng), de előtte alaposan összenyomkodjuk őket hogy ne essenek szét.

 

Csőben sült édesburgonya

1 kg édesburgonya, fél l főzőtejszín, póréhagyma ízlés szerint, só, bors, sütéshez tetszés szerinti zsiradék

Az édesburgonyát megtisztítjuk, majd egyenlő nagyságú karikákra vágjuk. A póréhagymát szintén felkarikázzuk, összekeverjük a tejszínnel és a fűszerekkel, majd az előzőleg a kikent tepsibe terített édesburgonyára öntjük. Kb 25-30 perc alatt összesütjük.

Képek megtekinthetőek a Galériában.

A Lóci-menza főzősuli következő alkalommal szeptember 27-án szerdán 17:00 kezdettel várja ingyenesen az érdeklődőket az Űrhajós bölcsiben.