Civil szervezetek ellenőrzésének előkészítése

Az elmúlt hónapokban több civil szervezethez küldött ki levelet az Állami Számvevőszék.

Az Állami Számvevőszék „A közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek ellenőrzése” című program alapján ellenőrzést készít elő.

Ehhez a következő dokumentumok beküldését kéri a szervezetektől:

  • Számviteli politika
  • Eszközök és a források leltárkészítési és leltározási szabályzata
  • Eszközök és a források értékelési szabályzata
  • Pénzkezelési szabályzat
  • Számlarend (kettős könyvvitelt vezető szervezet esetén)
(tovább…)

AZ ÉV ZALA MEGYEI ADOMÁNYOZÓJA 2022

A Zala Megyei Civil Központ „Az Év Zala Megyei Adományozója” díjjal szeretné felhívni a figyelmet a vállalkozások társadalmi felelősségvállalására, példaértékű támogatói tevékenységére.

Az elismerést olyan vállalkozások kaphatják meg, amelyeket civil szervezetek ajánlanak a számukra nyújtott támogatás ismertetésével.

Ajánlást a honlapunkon elérhető adatlap kitöltésével és a támogató tevékenység kifejtésével lehet tenni.

Az adatlap letölthető az alábbi linken: http://zalacivil.hu/wp-content/uploads/2022/05/Ajanlo-lap-Az-ev-adomanyozoja-dijra-2022-2.pdf

Beküldési határidő: 2022. augusztus 12.

Az adatlapot személyesen, postán vagy e-mail-ben a következő címre kérjük benyújtani:

cím: Zala Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ

        8900 Zalaegerszeg, Kossuth Lajos út 47-51.

e-mail: info@zalacivil.hu

(tovább…)

JÓ HELYRE MEGY!

Negyed évszázada minden adózó magyar állampolgár saját maga dönthet személyi jövedelemadója civil 1%-ának sorsáról. 2022-ben is felajánlhatjuk adónk egy százalékát azoknak a civil szervezeteknek, amelyek rendezvényeikkel és programjaikkal színesíthetik a mindennapjainkat, segíthetnek nekünk a nehéz élethelyzetekben.

Kérjük, tekintse meg a kisfilmeket, amelyekben Mező Misi énekes-gitáros zenész, valamint a Balkan Fanatik együttes tagjai, Yorgosz Tzortzoglou és Bagóczky Lívia, illetve Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár osztja meg tapasztalatait, gondolatait a civil szervezetek támogatásának lehetőségéről.

Bizonyára mindenki környezetében működik olyan civil szervezet, amely egy számára kedves vagy fontosnak ítélt társadalmi ügy érdekében tevékenykedik. Ezeknek a civil szervezeteknek minden felajánlott adóforint számít.

 Május 20-ig van a felajánlásra lehetőségünk, éljünk vele!

https://civil.info.hu/kezdolap/hirek/index.html?o=403

Adó 1% felajánlás

Zala megyében több, mint 2000 civil szervezet tevékenykedik. Közülük több, mint 1000 fogadhat adó 1 %-ot. Adóbevalláskor a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlása nagy segítség számukra. A Civil Központ fontosnak tartja, hogy az adózók 1% felajánlása eljusson az arra érdemes szervezetekhez, hiszen jelenlétük, felelősségvállalásuk, társadalmi munkájuk, jobbá teszi az életünket.Kisfilmünkkel szeretnénk felhívni a figyelmet a megye néhány kiemelkedő tevékenységet végző alapítványára és egyesületére.

1+1%-os rendelkezés 2022-ben

Idén is lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1+1%-áról legkésőbb 2022. május 20-áig, az szja-bevallástól függetlenül is.

Bárki dönthet úgy idén is, hogy az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadójának 1 %-át felajánlja egy regisztrált civil szervezetnek, további 1 %-át pedig egy technikai számos vallási közösségnek vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak, ami idén a Nemzeti Tehetség Program. 

A felajánlásokra jogosult, kedvezményezett civil szervezetek listája elérhető a NAV honlapján:  https://nav.gov.hu/ado/szja1_1/felajanlasrajogosultak/regisztralt_civil

A felajánlásokra jogosult, Zala megyei civil szervezetek listája honlapunkon elérhető: http://zalacivil.hu/zalai-cic/dokumentumtar/1-ra-jogosult-zala-megyei-civil-szervezetek-listaja/

Az szja 1+1%-áról – függetlenül az szja-bevallás módjától – a bevallással együtt vagy külön is lehet rendelkezni.

(tovább…)

Jótékonysági nap az autistákért

Az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány április 23-án jótékonysági futást szervezett az autizmussal élőkért. A „Fuss, biciklizz velünk Boncodföldére Kékben” című felhívásra százan álltak rajthoz és a polgárőrök felvezetésével hét kilométeres távot tettek meg. Boncodföldén, faluház udvarán támogató szervezetek és intézmények várták a célba érkezőket.

Többen finom étellel, itallal kínálták őket, a Zala Megyei Civil Központ pedig infóstanddal, szerencsekerékkel és sok-sok ajándékkal készült. A rendezvény bevételét az Alapítvány az autista védőotthon fenntartására és működtetésére használja fel.

Megjelentek a Falusi Civil Alap és a Városi Civil Alap keretében meghirdetett kiírások eredményei

Megjelentek a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap és Városi Civil Alap keretében 2022. évben meghirdetett pályázati kiírásainak eredményei. A falusi civil szervezetek közül 1439, a városiak köréből 1003 pályázó aratott sikert. Mindkét alapra számottevő volt a túljelentkezés. A pályázók 2022. 04. 22-én kaptak értesítést az eredményekről, melyek az alábbi linkeken is elérhetők:

https://bgazrt.hu/megjelentek-a-magyar-falu-program-falusi-civil-alap-kereteben-meghirdetett-kiirasok-eredmenyei-3/

https://bgazrt.hu/megjelentek-a-varosi-civil-alap-kereteben-meghirdetett-kiirasok-eredmenyei-2/

Autizmus világnapja Nagykanizsán

Április 2-án az Alapítvány az Autista Gyermekekért szervezésében autizmus világnapi rendezvényt tartottak a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban. Civil Központunk is meghívást kapott a rendezvényre, ahol hasznos információkkal és szerencsekerékkel fogadtuk az érdeklődőket. Szakmai program keretében kerekasztalbeszélgetést tartottak a sportról, mint az elfogadás egyik lehetőségéről. A nap folyamán kézműves és játékos foglalkozásokon, gyermekkoncerten vehettek részt a családok.

A BGA Zrt. tájékoztatója kedvezményezettek részére

Tisztelt Kedvezményezett!

A támogatott tevékenység időtartamának meghosszabbításával összefüggő veszélyhelyzeti szabályokról szóló 118/2022. (III. 22.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) rendelkezéseire tekintettel tájékoztatjuk, hogy a  központi költségvetés terhére nyújtott költségvetési támogatásból megvalósuló programokkal, projektekkel összefüggő:

  1. 2021. január 1-je előtt létrejött és azóta fennálló támogatási jogviszonyokban a támogatott tevékenység időtartama 2022. június 30. napjáig meghosszabbodik, és ezzel egyidejűleg a beszámolási határideje 2022. július 30. napjára, illetve a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap (FCA) pályázati kiírás keretében nyújtott támogatások esetében a támogatói okiratban meghatározottak szerint,
  2. 2021. január 1-je és 2021. december 31-e között létrejött támogatási jogviszonyokban a támogatott tevékenység időtartama 2022. december 31. napjáig meghosszabbodik, és ezzel egyidejűleg a beszámolási határideje 2023. január 30. napjára, illetve a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap (FCA) pályázati kiírás, továbbá a kistelepülési üzletek (KTÜ) támogatása felhívás keretében nyújtott támogatások esetében a támogatói okiratban meghatározottak szerint módosul.
(tovább…)

Ezerarcú önkéntesség

A Zala Megyei Civil Központ március 24-én tartotta meg az „Ezerarcú önkéntesség” című konferenciát. Előadásokat hallottunk az önkéntesség testre és lélekre gyakorolt hatásáról, értékteremtő erejéről, korunk kihívásairól.

Megismertük egy futófesztivál szervezőjének tapasztalatait, aki 250 önkéntessel dolgozott egyidőben, tájékozódtunk a fiatalok külföldi önkéntes programjaival kapcsolatban és vendégeink között megszólalt két, jelenleg itt tevékenykedő külföldi fiatal önkéntes. Végül egy afrikai misszió mindennapjaiba nyertünk betekintést. Délután eszmecserére hívtuk a résztvevőket, aki megosztották velünk gondolataikat az elhangzott témákkal kapcsolatban.