Egyenlő esélyekkel

Fő tevékenység: Kiemelt hír

A Zala Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház június 11-én harmadik alkalommal rendezte meg az Esélyegyenlőségi napot. Ennek keretein belül második alkalommal került sor a nap népszerűségnek örvendő Amatőr Csörgőlabda Bajnokságra, melynek az Apáczai Csere János Művelődési Központ adott otthont.

DSC_7818 DSC_7930 DSC_8432 DSC_7845

további képek: http://zalacivil.hu/?page_id=4046

A csörgőlabdát a második világháborúban megvakult katonáknak fejlesztették ki. Azóta nagy utat tett meg a játék, hiszen napjainkban már önálló kategóriát képvisel a téli és a nyári paralimpiákon. A csörgőlabdát kétszer három játékosból álló csapat játssza, legfeljebb három cserejátékossal és egy  22 cm átmérőjű csörgőlabdával, amely kemény gumiból készül, és 8 lyuk van rajta, hogy a belül lévő 3 csörgő hangja hallható legyen a labda mozgása közben. Ezzel kell gólt gurítani az ellenfél csapatának hálójába. A játékosokon eközben szemellenzőt viselnek, tehát semmit sem látnak a körülöttük zajló eseményekből, csupán a többi érzékszervükre hagyatkozhatnak.

Bár a csörgőlabda eredetileg vakoknak és látáskárosultaknak kifejlesztett játéktípus, ez alkalommal első sorban egészséges emberekből álló csapatok alakultak, melynek célja az volt, hogy a résztvevők pár perc erejéig bepillantást nyerjenek fogyatékkal élő társaik életébe.

Hogy milyen élményt, tapasztalatot ad az így eltöltött rövid időintervallum, arról Szaka Szilárd, – aki a Női Szalon csapatát erősítette-, számolt be:

„Nagy érdeklődéssel ültem a nézőtéren az Amatőr Csörgőlabda Bajnokság kezdetekor, mert testközelből nem volt eddig lehetőségem részt venni ilyen versenyen. Azt leszögezném, hogy mint „beugró” játékosok voltunk ketten férfiak egy női tag mellett. Bár ennek jelentősége nincsen, hiszen bekötött szemmel, egyenlő eséllyel álltuk fel a másik csapattal szemben. Azt gondoltam, hogy a játék nem lehet nagyon nehéz, hiszen csak egy labdát kell gurítani az ellenfél kapujába bekötött szemmel, ami a szintén bekötött szemű ellenfél próbál kivédeni. Aztán, mikor sorra került a csapatunk, az izgalom fokozódott bennem. Felkerült a szemtakaró, így a tájékozódni kizárólag hallással és tapintással tudtunk. Ekkor megtapasztaltam, hogy mekkora kincs az ember számára a látása. Az általam felvett testhelyzet a guggolás és térdelés volt, mivel így a pálya részét alkotó, azt felosztó és határoló vonalakat így lehetett kitapintani. Számomra ez volt az egyik legfontosabb támpont a tájékozódásban. Maga a játékszer egy csörgő hangot adó gumilabda volt, csupán ennek hangjára hagyatkozhattam. Nagyon kellett figyelnem, hogy meghalljam a labda útját. A távolság ilyenkor elvész, nem érzékeltem, hány méterre van tőlem, az irányt is csak saccolni tudtam. Ebben a mesterségesen beszűkített világban nagyon nehéz a boldogulás. A szemünk által a minket érő ingerek kb. 80%-át kapjuk. Hihetetlenül nehéz egy kívülálló egészséges ember számára ezt megélni. Azokban a pillanatokban nagyon beleéreztem magam a látássérültek helyzetébe. Tapintottam a zsinórt, térdeltem, felálltam, majd gurítottam. Jött a bírói visszajelzés: -OUT! – a labda a pályán kívülre gurult. Hogy is van ez? –tettem fel magamnak a kérdést.

Számomra ez a játéklehetőség egy szélesebb világképet adott az egészségileg hátrányosabb helyzetben élők világának egy csipetnyi részletéből. Azt gondolom, hogy sokkal nagyobb hangot, teret és hírverést kellene kapnia egy ilyen rendezvénynek, fontos lenne, hogy minél több ember tapasztalja meg ezt az oldalt.”

A eseményt Choma Balázs, a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesületének alelnöke nyitotta meg, aki örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a rendezvényen ilyen szép számban jelentek meg, majd ismertette a játékszabályokat. Az rendezvény fővédnöke dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott volt.

A sportrendezvénnyel párhuzamosan a művelődési központ aulájában jótékonysági kézműves vásár zajlott, ahol többek között a Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek Otthona, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a Napsugár Alapítvány és az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány is képviseltette magát.

A reggel 9-től délután 5 óráig tartó játékban 14 csapat vett részt, melyek közül méltán kerültek ki győztesen a Szemtelenül fantázianevet viselők tagjai. A győzelemhez ezúton is gratulálunk!

Harmath Virág

DSC_8244 DSC_8298