Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület

„EGYMÁST ERŐSÍTVE – Online tréning a ZM CIC szervezésében” 2/5/2020

Hírlevél 3

Kedves Olvasó!

A Zala Megyei Civil Információs Centrum 194., „EGYMÁST ERŐSÍTVE – Online tréning a ZM CIC szervezésében – című hírlevele érkezett Önhöz, melyet honlapunkon is megtekinthet.

Kövessék a híreket a www.zalacivil.hu illetve a facebook oldalon is!

Ha a jövőben nem szeretné hírlevelünket megkapni, a hírlevél alján lévő “Leiratkozom a hírlevélről” feliratra való kattintással megteheti a leiratkozást.

EGYMÁST ERŐSÍTVE – Online tréning a ZM CIC szervezésében

 

Online tréning a ZM CIC szervezésében-page-0

EGYMÁS ERŐSÍTVE!

Tréning – civil szervezetek részére

Hogy legyek megoldás a gazdasági élet szereplői számára

Téma:

  • Elméleti rész: a társadalmi és gazdasági élet szereplői – céljaik – kihívásaik – megoldásaik

  • Gyakorlati lehetőségek a kapcsolatfelvételre

Időpont:

2020. május 28. csütörtök 13 órától– 16.15 –ig

2* 1,5 óra időtartamban.

Jelentkezés és regisztráció: info@zalacivil.hu

A résztvevők a jelentkezést megelőző 1 órában, e-mailben kapják meg a tréning linkjét.

 

 

NE MARADJ LE!!!

SZJA 1 + 1 % Rendelkezés 2020. május 20-ig

1-180914

Ez éven is van mód arra, hogy a magánszemélyek rendelkezzenek az összevont adóalapjuk után befizetett személyi jövedelemadó 1+1%-áról. SZJA bevallástól elkülönülten és annak módjától függetlenül erre idén legkésőbb 2020. május 20-áig van lehetőség.

A rendelkezésre több módon van lehetőség. (Forrás: NAV Tájékoztató)

Információk a SZJA 1+1 % felajánlás módjairól

A magánszemélyek az idén is dönthetnek úgy, hogy a megfizetett személyi jövedelemadójuk 1%-át felajánlják egy regisztrált civil szervezetnek, további 1%-át pedig valamely technikai számmal rendelkező vallási közösségnek1

vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak (2020-ban a Nemzeti Tehetség Programnak).

Az szja 1% felajánlására jogosult civil szervezetek listája itt érhető el.

Az szja 1% felajánlására jogosult vallási közösségek és a kiemelt előirányzat listája itt érhető el.

Az szja 1+1%-os felajánlásáról – függetlenül attól, hogy a magányszemély a 2019-es személyijövedelemadó-bevallását hogyan nyújtja be – a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhet.

Ha a magánszemély rendelkezik elektronikus tárhellyel, nyilatkozatát a legegyszerűbb módon, elektronikusan nyújthatja be:

  • az e-SZJA webes felületen az online kitöltő segítségével vagy
  • az ÁNYK keretprogram segítségével a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve vagy attól elkülönítve a 19EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.

Papíralapon postai úton vagy lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain személyesen, illetve meghatalmazott útján nyújthatja be:

  • a személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve,
  • az e-SZJA felületen megtalálható kitöltő program segítségével elkészített, majd kinyomtatott nyilatkozati lapon,
  • a 19EGYSZA jelű nyomtatványon vagy annak adattartalmával egyező nyilatkozati lapon, továbbá
  • ha a munkáltató vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését, 2020. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak (A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának).

Ha a nyilatkozatokat eseti meghatalmazott kívánja benyújtani, a meghatalmazottnak a nyilatkozathoz csatolnia kell a magánszemély által adott, a nyilatkozat benyújtására jogosító meghatalmazását.

Fontos, hogy a 2020. május 20-ai határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha ezt követően rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen és késedelmét igazolási kérelemmel sem mentheti ki.

A bevett egyház technikai számára szóló, formailag érvényes 2019. évi nyilatkozatokat 2020-ban is figyelembe veszi a NAV, újabb nyilatkozat beadásáig vagy a nyilatkozat visszavonásáig.

A civil kedvezményezettek és a kiemelt költségvetési előirányzat javára ugyanakkor továbbra is évenként kell nyilatkozni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe a NAV.

Az szja 1+1%-ról rendelkező nyilatkozatán dönthet úgy, hogy nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

Jövő év januártól a NAV honlapján megtekintheti, hogy az Ön által idén megjelölt kedvezményezett részesült-e a felajánlott 1%-os összegből. Ha elektronikus tárhellyel rendelkezik, elektronikus úton is tájékoztatjuk a felajánlott összeg kiutalásáról.

(Forrás: NAV Tájékoztató)

Nemzeti Összetartozás Napja – „Milyen jó, hogy itt vagyunk” címmel videópályázatot hirdet a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága.

 

 

 

BGA - Videopályázat-page-0

 

 

 

BGA - Videopályázat-page-1

 

E- receptre is kiválthatók a gyógyászati segédeszközök

E-recepttel is kiválthatók a gyógyászati segédeszközök, melyekről az alábbi videókban találhatók információk.

Facebook, Youtube felületen az alábbi linkeken érhető el a videó:

Facebook (megosztható): https://www.facebook.com/kormanyzat/videos/1153408811717892/

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=ioPS0N6PIIY

 

Civil szervezeteket érintő megtévesztő megkeresések

Felkiáltójel

Sajnos mind a Miniszterelnökséghez, mind pedig az Országos Bírósági Hivatalhoz (OBH) az idei évben is folyamatosan érkeznek a bejelentések a Civil Marketing Kft. elnevezésű gazdasági társaság civil szervezetek beszámolóit érintő nem egyszer fenyegető, agresszív megkereséseivel kapcsolatosan.

A Civil Marketing Kft. munkatársai telefonon vagy e-mailben MEGTÉVESZTŐ ÁLHÍRREL keresik meg a civil szervezeteket azzal az indokkal, hogy felülvizsgálják, kijavítják az éves beszámolót, vagy az OBH-ra hivatkozva keresik meg a civil szervezetek képviselőit, hogy ellenszolgáltatás fejében  az éves beszámolókat ellenőrzik, felülvizsgálják, valamint szükség szerint javítják.

Az  OBH 2020. március 27-én figyelemfelhívást tett közzé az internetes oldalán a Civil Marketing Kft. megtévesztő tevékenységeivel kapcsolatosan:

Az OBH és a bíróságok, sem a Civil Marketing Kft-vel, sem pedig más gazdasági társasággal nem kötöttek együttműködési megállapodást a beszámolók ellenőrzésére és felülvizsgálatára!

Az OBH feladata kizárólag a beszámolók közzététele és nyilvántartása, tartalmában, érdemében nem vizsgálja azokat, valamint a civil szervezetek gazdálkodási tevékenységét sem, ugyanis ilyen vizsgálatokra nincs hatásköre. 

A figyelemfelhívás teljes szövege az alább linken olvasható.

https://birosag.hu/hirek/kategoria/ugyfeleknek/figyelemfelhivas-civil-marketing-kft-megteveszto-megkereseseivel

+36-20/474-3300

Irodánk, a Zala Megye Civil Információs Centrum 2020. június 1-től kizárólag a fenti telefonszámon érhető.

rjük szíveskedjenek figyelemmel lenni a változásra.
Köszönjük.

További elérhetőségeink változatlanok:

8900 Zalaegerszeg, Kossuth L. út 47-51.

E-mail: info@zalacivil.hu

WEB: https://zalacivil.hu/

facebook: fb: https://www.facebook.com/ZalaiCivilInformaciosCentrum/

CIC logó

Beszámolási kötelezettség teljesítésével kapcsolatos könnyítés

Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet)
Ezen a linken tudjátok megnézni a jogszabályt: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2000140.KOR

Korm. rendelet 2. §-a az alábbiak szerint rendelkezik:

2. Beszámolási kötelezettség teljesítésével kapcsolatos könnyítés

2. § (1) A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerinti beszámolókra (ideértve a törvény felhatalmazása alapján kiadott sajátos számviteli szabályokat tartalmazó kormányrendeletek szerinti beszámolókat is) vonatkozó beszámoló készítési, nyilvánosságra hozatali, letétbehelyezési és közzétételi, továbbá benyújtási (leadási, megküldési) határidők – amennyiben azok e rendelet hatálybalépésének napja és 2020. szeptember 30. között esedékesek – 2020. szeptember 30-ig meghosszabbodnak, azzal, hogy ezen beszámolókra épülő további számviteli kötelezettségek határidejét ettől a naptól kell számítani.

TÁJÉKOZTATÓ a vészhelyzet során a civil szervezetek működésére vonatkozóan

A veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezésekről szóló 102/2020. (IV.10.) Kormányrendelet

Részletes információ az alábbi linken olvasható:

102/2020. (IV.10.) Kormányrendelet – E – ügyrend

TÁJÉKOZTATÓ

A Zala Megyei Civil Információs Centrum

tájékoztatja ügyfeleit,

hogy a személyes tanácsadás határozatlan ideig szünetel. Telefonos és online ügyfélfogadással továbbra is rendelkezésükre állunk.
A összes tervezett program: előadás, rendezvény, tájékoztató nap stb. ELMARAD.

További információk érdekében, kérjük szíveskedjen honlapunkat: https://zalacivil.hu/?subsite=zalai-cicvagy facebook: https://www.facebook.com/ZalaiCivilInformaciosCentrum/ látogatni.

Amennyiben Ön hírlevelet kap tőlünk, akkor valószínűleg részt vett korábbi szakmai programunkon, és/vagy a Zalaegerszegi Törvényszéken bejegyzett civil szervezet tisztségviselője, személyhez vagy szervezethez köthető e-mail címe megtalálható nyilvános weboldalon.

A következő hírlevél küldés várható napja: 2020. május 22.

Zala Megyei Civil Információs Centrum

8900 Zalaegerszeg, Kossuth u. 47-51.
Tel/Fax: 06-20/474-33-00
info@zalacivil.hu
https://zalacivil.hu/

Tartalom megosztása: