Együttműködés a civil szervezetekért

Fő tevékenység: Kiemelt hír

2015.09.24-én aláírásra került a Zalaegerszegi Törvényszék és irodánk, a Zala Megyei Civil Információs Centrum között létrejött megállapodás. A szerződés célja az egyesületek, alapítványok számára elérhető gyors információ áramlás elérése, és az elektronikus beadványok kitöltésének valamint továbbításának segítése.

Dr. Beznicza Árpád a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője, köszöntőjében előtérbe állította a bíróság és a civil szervezetek közötti viszony sajátosságát, amelyben jelentőséggel bír a törvényszék által az egyesületek és alapítványok irányában tanúsított megkülönböztetett figyelem.

A Zalaegerszegi Törvényszék elnöke Dr. Sorok Norbert, beszédében kiemelte, hogy a megállapodás szól a civil szervezetekkel kapcsolatos beadványok célba éréséről, valamint a tevékenységüket érintő jogi változásokról való tájékoztatásról egyaránt.

aláírás törvényszék  törvényszék aláírás

Ennek egyik eleme a Zala Megyei Civil Információs Centrum irodájában, a törvényszék által elhelyezett számítógép üzembe helyezése és hatékony működtetése. Továbbá hozzáférhetővé válnak a naprakész jogszabályi változások, iratminták és tájékoztatók. A folyamatos adatfrissítés eredményeként teljes körű aktualizált megyei civil nyilvántartás jön létre. A számítógép használatának lehetősége, a 2015. júniusában meghirdetett „Szolgáltató Bíróságok” programba illeszthető bele. A technikai feltételek mellett a törvényszék folyamatos kapcsolattartásra törekszik a civil információs centrummal az ismeretek átadása érdekében, amelyet továbbíthat a civil szervetek felé.

Czotter Csabáné a Zala Megyei Civil Információs Centrum irodavezetője nagy jelentőségűnek nevezte az együttműködési megállapodás létrejöttét, amelynek megvalósulásával bővült az ez idáig nyújtott ingyenes szolgáltatások sora. Szólt továbbá az elektronikus eljárásrend bevezetéséről, amely érinti a közhasznúság megtartására vonatkozó beadványok beküldését és az alapító okiratok módosítását a hatályos civil törvényeknek és az új Ptk.-nak megfelelően. Ez által előkészíthetőek lesznek a civil szervezetek elektronikus bírósági nyilvántartási beadványai, s továbbíthatóak a bíróság felé. Végül hangsúlyozta, hogy a Zalaegerszegi Törvényszékkel kötött megállapodást követően, irodánkban felkészülten várjuk a civil szervezeteket a törvényszéki kapcsolattartásra támaszkodva.

A szerződés aláírását követően tanácskozásra került sor a két fél között, ahol kitűzésre került ez év novemberében egy Civil Nap létrehozása a Zalaegerszegi Törvényszéken, ahol meghívott szakemberek várják az érdeklődőket a civil szervezeteket érintő jogok, kötelességek, szabályok és aktuális változások kapcsán.

média megjelenés