Kerekes székes vívás Zalaegerszegen!

Fő tevékenység: Kiemelt hír

KépkivágásKedves Érdeklődők!

Szeretettel invitáljuk Önöket 2019. január 12-én a „Sportolj az egészségedért” programsorozat zalaegerszegi állomására. A program keretében lehetőség lesz egész nap, ingyenes sportprogramokon részt venni és különböző sportágakkal megismerkedni.

Nem kis lelkesedéssel szeretném figyelmükbe ajánlani egy új, most éledező mozgásformát a város életében, a kerekesszékes vívást, melyen keresztül kiemelt figyelmet szeretnénk fordítani a mozgásukban korlátozott társaink számára. A vívó sport régi és sikeres múltra tekint vissza Zalaegerszegen és hamarosan akadálymentes környezettel, új vívócsarnok is épül a város szívében.

A vívás egy individuális sport, mely nem az erő sportja, hanem az ész játéka. Itt nem csupán az a fontos, hogy ki milyen fizikummal rendelkezik, milyen testi adottságai vannak, hanem mennyire tud előrelátóan gondolkodni, túljárni az ellenfél eszén és cseleket bevetni.

A kerekesszékes vívásban két kategóriába sorolják a sportolókat, sérülési szintjük alapján. Így például a paraplégek, a kisebb mértékű gerincvelősérültek, az amputáltak, vagy a járni tudó, de álló helyzetben a betegsége miatt vívni nem képes embereket is az „A” csoportba sorolják. A „B” csoportot a nehezebben mozgó, súlyosabb sérültek erősítik, így például egy tetraplég vagy súlyos gerincvelősérült betegek.

A víváshoz, így a kerekesszékes víváshoz is speciális védőfelszerelést alkalmazunk, mely nemcsak a testünk védelmére, hanem a találatok objektív visszajelzésére is alkalmas. Továbbá fejvéd, tőr vagy kard, egy speciális vívópást és vívószék gondoskodik a biztonságunkról és a kényelmünkről.

A bemutató és toborzó nap, illetve a későbbi vívó edzések alkalmával is ezeket a felszereléseket a vívópalánták rendelkezésére bocsátjuk. A bemutató nap során lehetőségünk nyílik megismerkedni a vívás szépségeivel, mindenki kipróbálhatják a víváshoz szükséges eszközöket, felpróbálhatják a vívó öltözetet, jelentkezhetnek az év elején induló, rendszeres kerekesszékes vívó edzésekre (melyet gyógytornász munkája fog erősíteni).

 Kinek javasoljuk?

  • mozgásukban korlátozott embereknek, akik szeretnének kimozdulni a négy fal közül és egy közösség megbecsült tagjává válni.
  • aki még soha nem sportolt, de érdeklődik a mozgáslehetőségek iránt.
  • aki korábban sportolt, de megváltozott testi állapota miatt egy ideje mellőzni kényszerült a rendszeres mozgást.
  • aki életében nem hallott még a vívásról, nem ismeri ezt a sportot, de a kíváncsiság hajtja.
  • aki nem tudja, hogy egyáltalán alkalmas lenne-e a vívásra, képes lenne-e űzni ezt a sportot és egyáltalán lát-e benne valamilyen fantáziát.
  • aki ismeri a vívást, talán már próbálkozott vele, de szeretné testközelből megismerni a sport alapjait, eszközeit, a vívóegyletet és a mozgássérültek lehetőségeit.
  • akinek semmi motivációja eljönni, nem is érdekli az egész, de tudja, hogy veszíteni nem veszíthet vele, ha eljön és megnézi, hogy mi is történik ezen a sportnapon.

 

Helyszín: Zalaegerszeg, Zrínyi Miklós Gimnázium tornaterme (kerekesszékkel bejutási lehetőség hátulról, az udvar felől lehetséges.

Időpont: 2019.január 12. 10:00-12:00

Speciális öltözék, ruha nem szükséges.  Járóképes érdeklődők számára tornacipő viselése javasolt.

További információ a facebook oldalunkon (Kerekesszékes vívás Zalaegerszeg), e-mailen (kerekesszekesvivas.zve@gmail.com) és az alábbi telefonszámon kérhető (06-30-281-0331).

 

 

Szeretettel várunk minden Kedves Érdeklődőt jövő szombaton, 10 és 12 óra között!

Töltsön velünk egy sportos napot!

 

Tisztelettel:

Miszory Béla

Zala Megyei Vívószövetség elnöke