Tanácsadás

Egyéni és kiscsoportos tanácsadás

Sajátos vagy nehéz helyzetben lévő családokat segítő tanácsadás: perinatális és családsegítés terültén.

  1. Család- és párterápia szolgáltatás

Vannak élethelyzetek, amikor egy családi, kapcsolati krízis feldolgozásához, vagy egy elakadásból való kibillenéshez külső támogatás szükséges. Ebben nyújthat Önnek segítséget a család- és párterápia.

A szolgáltatást nyújtók képzett családsegítő szakemberek:

Dr. Rosta Andrea okleveles mentálhigiénés családtudományi és családterápiás szakember

Jokhel Tibor okleveles szociális munkás, addiktológiai szakember, családterapeuta (h.)

A család- és párterápiáról

A családterápia legfőbb jellegzetessége, hogy a kezelés egységének a család egészét tekinti, még akkor is, ha a tünethordozó gyakran csak az egyik családtag. A családterápia minden együttélő családtagot bevon a családterápiás munkába, hogy közösen dolgozzanak a család számára kívánatos változásért. A családterápiás folyamat jellemzően a családi interakciók, a családtagok közötti kommunikáció, a kapcsolati rendszer átalakítására törekszik, hogy ezzel változtassa meg a család működését.

A családterápia működése

A családterápia működési protokollját követve 90 perces ülésekben dolgozunk, kéthetenkénti (az eset súlyosságától függően akár hetenkénti) gyakorisággal. Az ülések lehetnek családi-, pár- vagy egyéni (szeparált) formában, akár egy folyamatban mind. Előfordulhat utánkövetéses ülés is, általában a folyamat lezárását követő fél-egy évvel. Egy családterápiás folyamat a rövid 5-6 üléses formától, a 15-20 ülésen át tart, ritkább esetben akár évekig elhúzódhat. A családterápiás folyamatban a koterápiás (két terapeutával való) működést követjük, ritkább esetben, az esettől függően előfordulhat az egy terápiás vezetés.

 Kinek ajánljuk a család- és párterápiát?

Mindenkinek, aki úgy érzi, hogy élete irányításában elakadt, kapcsolati nehézségei vannak párjával, családtagjaival, amely konfliktusokat önerővel nem tudja megoldani.

A család- és párterápia segítséget tud nyújtani életciklus váltásokból adódó nehézségek (pl. első gyermek születése, család serdülőkorú gyerekkel, leválatlan gyermekes család, vagy a gyermekek kirepülése okozta szülői nehézségek), átmeneti elakadások esetén. A családterápia rendszerszemléletéből adódóan, az egyén szintjén zajló kríziseknek gyakran van családi vetülete is, így a családterápia hatékony tud lenni olyan esetekre, mint a depresszió, evési zavarok, szorongásos zavarok, pszichoszomatikus megbetegedések, krónikus betegségek, szexuális diszfunkciók, családi kapcsolati konfliktusok, szenvedélybetegségek (alkoholizmus, narkománia, játékszenvedély), vagy olyan krízisek esetén, mint a munkahely elvesztése, hűtlenség, válás, veszteségek és gyászreakció.

Kapcsolat: csaladterapiazeg@gmail.com

2. Családi, párkapcsolati mediáció

Életünk során sokszor a mindennapi kapcsolatainkban zavar támadhat, konfliktusba kerülhetünk házastársunkkal, gyermekünkkel, az anyósunkkal, apósunkkal. Gyakran félreértjük egymást, főleg akkor, ha vitáink támadnak, ilyenkor az érzelmeink is elragadhatnak, indulatba jöhetünk. A mediáció megtaníthat arra, hogyan tudunk kooperálni azzal, akivel konfliktusunk támad.

A mediáció a múlt sérelmei helyett a jövőre fókuszál, megtanít együttműködni a számunkra fontos személyekkel. A mediáció konfliktuskezelési módszer, speciális kommunikáció, amelyet egy képzett szakember a mediátor irányít a vitában álló felek között.

Szolgáltatást nyújtó:

Salamon Györgyi, családi és párkapcsolati mediátor, igazságügyi közvetítő

Kinek érdemes mediátorhoz fordulnia?

Akiknek családon belül megoldatlan konfliktusaik vannak,

akinek a párkapcsolatában feszültségek, problémák vannak, nem tud dönteni, hogy együtt maradjon vagy szakítson,

akiknek házastársukkal konfliktusaik vannak, de nem szeretnének elválni,

akik békésen szeretnének elválni,

azoknak, akik már egyre kevésbé tudják kezelni kamasz gyermeküket,

azon elvált szülőknek, akiknek gondot okoz a kapcsolattartás gyermekükkel.

Családi és párkapcsolati mediáció

A családi mediáció a családon belül kialakult vitákat rendezésében, a családtagok közötti megromlott viszony helyreállításában nyújt segítséget.

A mediáció diszkrét és biztonságos keretet nyújt az elromlott kapcsolat helyreállítására.

A szülő-kamasz mediációt azoknak a szülőknek ajánljuk, akiknek megromlott a kapcsolatuk kamasz gyermekükkel.

A párkapcsolati mediáció célja, hogy a felgyülemlett problémákat tisztázni tudják egymással.

A párkapcsolati mediáció a megromlott kapcsolat esetén segít jó döntést hozni, ha házastársi konfliktusok esetén nem szeretne elválni, a vitában álló feleket segíti a kapcsolat rendezésében.

A válási mediáció azoknak ad támogatást, akik békésen szeretnének elválni, a gyermekük érdekében szeretnének szülőként együttműködni.

Veszekedés helyett válassza a mediációt:

párkapcsolati problémák, válási krízis, családi viták, férj-, feleség-, anyós közötti viták, szülő-kamasz konfliktusok, akadályozott szülő-gyermek kapcsolattartás esetén! A mediáció segít az elrontott kapcsolatokat rendezni, a házassági kríziseket megoldani.

Kapcsolat: +36/06/70 774 24 48