A Külügyminisztérium együttműködést szorgalmaz a civil szervezetekkel

Fő tevékenység: Kiemelt hír

Wintermantel Péter, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára, a nemzetközi fejlesztési együttműködés és a nemzetközi humanitárius segítségnyújtás területén működő hazai civil szervezetek képviselőivel folytatott megbeszélést 2014. február 11-én. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a civil társadalom meghatározó szerepet játszik a magyar nemzetközi fejlesztési politika kivitelezésében. Annak érdekében, hogy a fejlesztéssel foglalkozó hazai civil szervezetek sikeresek legyenek a nemzetközi fejlesztés területén, a tárca szükségesnek tartja a folyamatos párbeszédet.

A civil szervezetek képviselői tájékoztatást kaptak arról, hogy milyen szerepet tölt be az Európai Unió és azon belül hazánk a 2015 utáni fejlesztési és fenntartható fejlődési keret megalkotásában. A Fenntartható Fejlődési Célok (Sustainable Development Goals, SDGs) kidolgozásáért felelős, magyar társelnökséggel működő testületnek szeptemberig kell az ENSZ Közgyűlés elé terjeszteni a fejlesztési célokra vonatkozó jelentését.

A Fejlesztés Európai Évének (EYD 2015) előkészítésével kapcsolatban szó esett az Európai Parlament és a Tanács várhatóan már a közeljövőben véglegesítendő közös határozat-tervezetéről is. A Külügyminisztérium jelezte, hogy a tematikus év lehetséges projektvégrehajtóival ? köztük kiemelten a civil szervezetekkel ? egyeztetni fog a magyar nemzeti program összeállításáról.

Wintermantel Péter hangsúlyozta, hogy a humanitárius segítségnyújtás végrehajtásában elsődleges szerepet játszanak a civil szervezetek. Speciális szaktudásuk, helyismeretük és gyorsaságuk mellett kiválóan alkalmasak Magyarország humanitárius diplomáciájának képviseletére és a ?magyar zászló megjelenítésére?. Felidézte az elmúlt időszak nemzetközi humanitárius segítségnyújtási projektjei közül a szíriai menekülteknek és a tájfun sújtotta Fülöp-szigetek lakosságának nyújtott magyar segítséget. A helyettes államtitkár végezetül tájékoztatást adott a Kormány azon szándékáról, hogy a 2016-os isztambuli globális humanitárius csúcstalálkozó (World Humanitarian Summit) előkészítését szolgáló regionális tanácskozást rendezzen a jövő év nyarán Budapesten. A tárca ebben is számít a nemzetközi humanitárius segítségnyújtás területen tevékenykedő civil szervezetek aktív részvételére.

 

Forrás: www.kormany.hu