Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület

Hírlevél 2014/2.

Kedves Olvasó!
A Zala Megyei Civil Információs Centrum 40. hírlevele érkezett Önhöz.
Rendszeresen küldünk hírlevelet országos és megyei civil aktualitásokról, eseményekről, tudnivalókról. Szeretnénk felhívni a figyelmet a civil szervezeteket érintő aktuális tennivalókra, így például a benyújtandó bevallásokra, jelentésekre, elszámolások határidejére, pályázati lehetőségekre. Továbbítjuk a tanácsadások alkalmával felmerült gyakran ismételt kérdéseket.
Várjuk a híreket az Ön civil szervezetéről, az aktuális programokról, elért eredményekről, bármiről, ami érdekes, színes a zalai civil életben. Hírlevelünket közel 1500 címzetthez juttatjuk el.
Köszönjük az eddigi sok-sok visszajelzést, programötletet! Kövessék a híreket a www.zalacivil.hu weboldalon is!

Zala Megyei Civil Hírek
2014-ben ismét indul a SZÉSZ magazinműsor, várjuk a civil szervezetek jelentkezését!
A Zalaegerszegi Televízió újra lehetőséget biztosít a civil szervezeteknek arra, hogy nyilvánossága előtt bemutatkozhassanak, ismertessék eredményeiket, és népszerűsítsék tevékenységeiket. Arra is mód nyílik, hogy programjaikról, rendezvényeikről előzetes hangozzék el, illetve egy-egy szöveges, vagy képes beszámoló is megjelenjen a műsorban. A televízió a Civil Információs Centrum segítségével szerkeszti adásba a témákat, a jelentkezőket, a híreket, információkat, amelyek kéthetente, keddi napokon 18.00-18.50 közötti időpontban kerülnek sugárzásra.
Használják ki a lehetőséget, éljenek a nyilvánossággal! Várjuk megtisztelő megkeresésüket, javaslataikat!
A műsorba jelentkezni lehet a Civil Információs Centrum programkoordinátoránál: Harmath Ágnes: info@zalacivil.hu , +36 20 213 1504. A jelentkezésen túl kérünk egy bemutatkozó anyagot a szervezetről és/vagy a műsorban bemutatni kívánt programról. Kérjük, jelezzék azt is, ha volt már korábban televíziós szereplésük, ami esetleg bejátszásként kiegészíthetné a stúdióbeszélgetést!

Országos Civil Hírek
Több mint két és fél ezer civil szervezet nyert működési támogatást
Több mint két és fél ezer civil szervezet nyert ez évre szóló működési támogatást a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatain – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten. Latorcai Csaba a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 2527 nyertes szervezet között több mint másfél milliárd forintot osztanak szét. Működési támogatásra hétezernél is több civil szervezet pályázott, tehát minden harmadik pályázó támogatásban részesül – tette hozzá. Latorcai Csaba közlése szerint a támogatások negyedmillió és hárommillió forint közöttiek. Szólt arról, hogy a civil.kormany.hu oldalon már elérhetőek a NEA 2014-es működési pályázati eredményei. Az eredményhirdetés után kötik meg a támogatási szerződéseket. Azon pályázók esetében, amelyeknél a támogatási igényt a teljes összegben biztosítják, támogatói okiratot bocsátanak ki, így lehetőség nyílik a támogatás néhány napon belüli átutalására. Latorcai Csaba közölte, hogy a szakmai pályázatokról néhány napon belül döntenek. Ezekben az esetekben programokra lehetett benyújtani támogatási igényt. A rendelkezésre álló keretösszeg 953 millió forint, és mintegy 1300 nyertes pályázatra számítanak. A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány múlt év végi döntésének köszönhetően a civil szervezeteknek hamarosan lehetőségük nyílik infrastruktúra-támogatás igénybevételére, azaz természetbeni támogatással is segíthetik a jövőben a civilek munkáját. A kormányzat előzetes felmérése szerint több mint 2700 településen mintegy négyezer „szabad kapacitást” pályáztatnak meg februártól kezdődően – mondta Latorcai Csaba.
Ismertetése szerint a civil szervezetek rendelkezésére bocsátják majd szabad kapacitásaikat például fővárosi és megyei kormányhivatalok, közművelődési intézmények, könyvtárak, sportlétesítmények, nemzeti park igazgatóságok, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Latorcai Csaba megjegyezte, hogy lényegesebben gyorsabban és nagyobb támogatáshoz juthatnak a civil szervezetek mint 2010-et megelőzően.
Forrás: http://www.zalacivil.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1069:toebb-mint-ket-es-fel-ezer-civil-szervezet-nyert-mkoedesi-tamogatast&catid=1:friss-hirek&Itemid=50
38 milliós önkéntes segítség a Nemzetközi Coaching Szövetségtől (ICF) a magyar nonprofit szektornak
Az elmúlt két évben 38 millió forint értékű jószolgálati támogatást nyújtott a legnagyobb coach szakmai világszervezet, a Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) hazai tagozata. A jószolgálati program 2014-ben is folytatódik, a fókuszban a civil szféra áll. Január 29-től beindul a CivilMag online civil piactér, ahol nonprofit szervezetek juthatnak hozzá az ICF tagjai által felajánlott díjmentes coaching szolgáltatásokhoz. Márciusban pedig ismét megrendezésre kerül a nagy sikerű Coaching Rapid Randi, ahol fejlődni vágyó civil szervezetek és segíteni akaró coachok személyesen is egymásra találhatnak. Az ICF Magyar Tagozatának jószolgálati programja 2012-ben indult, amikor a magyar ICF coachok egy emberként fogtak össze a tömegesen állásukat vesztett Malév-dolgozók coaching támogatásáért, a példaértékű kezdeményezés később nemzetközi CSR díjat is nyert. A coaching szolgáltatások folyamatosan növekvő hazai népszerűsége miatt az ICF Magyar Tagozata idén is folytatja jószolgálati programját, amelynek célja a siker és a versenyképesség növelése a coaching eszközeivel nemcsak a multinacionális vállalatok, hanem a civil szervezetek körében is.

Bővebben: http://www.zalacivil.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1067:38-millios-oenkentes-segitseg-a-nemzetkoezi-coaching-szoevetsegtl-icf-a-magyar-nonprofit-szektornak&catid=1:friss-hirek&Itemid=50
Az Európai Civil Társadalom Háza felmérés
Az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatósága megbízásából tanulmány készül az Európai Civil Társadalom Házának létrehozásáról. Az arra irányuló kutatás mellett, hogy szükség van-e az Európai Civil Társadalom Házára, továbbá hogy mit is foglaljon magában ez a ház, elindítottak egy azt feltáró felmérést is, hogy hogyan vélekednek a polgárok és a civil társadalom tagjai az aktuális kezdeményezésekről, és hogy mit szeretnének az uniós ügyekkel kapcsolatban a jövőben.
A mintegy 5-10 perc időt igénylő felmérés 2014. január 31-ig kitölthető a következő oldalon:
Forrás: http://www.ghkint.com/surveys/civilsocietyorganisations-hu/

Zala Megyei Civil Programok
Az Ökotárs Alapítvány, az Autonómia Alapítvány, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány és a Kárpátok Alapítvány – Az EGT és a Norvég Civil Támogatási Alap akciópályázata valamint a NCTA Közepes és kisprojektek 2014 – pályázati felhívása kapcsán 2014. január 30-án tájékoztató fórumot és konzultációt tart Zalaegerszegen a Kamarák Házában.

Civil Információs Nap Hévízen
A tavalyi évhez hasonlóan idén is folytatja irodánk a Civil Információs Napok szervezését a megye több városában, illetve településén. A legközelebbi előadásra, 2014. február 01-én, Hévízen kerül sor, mely programra tisztelettel meghívjuk a szervezet képviselőit.
A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az info@zalacivil.hu e-mail címen lehet a rendezvény napjáig a képviselt civil szervezet és a képviselő nevének megadásával.

 
Meghívó
A Zalai Nyitott Szív Egyesület 2014. február 7-én (pénteken) 17 órakor tartja programját a PTE Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központja (Zalaegerszeg, Landorhegyi u.33. volt pártiskola) nagyelőadójában. Ezúttal dr. Alotti Nasri főorvos, egyetemi docens, a Zala Megyei Kórház Szívsebészeti osztályának vezetője Újdonságok a szívsebészetben címmel tart előadást. Rendezvény nyitott minden érdeklődő számára.

Pályázati lehetőségek
Családbarát közgondolkodás népszerűsítése és a nők és férfiak közötti harmonikusabb együttműködés elősegítése
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Családügyért felelős Államtitkársága megbízásából a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet nyílt pályázatot hirdet „Családbarát közgondolkodás népszerűsítése és a nők és férfiak közötti harmonikusabb együttműködés elősegítése” témakörben.
A pályázat célja:
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatni kívánja azon:
A komponens
1. helyi közösségi programokat, programsorozatokat, rendezvényeket, amelyek célja a házasság és a család értékének felmutatása, jellemzően családok közösségi együttléte és összefogása, a generációk közötti együttműködés ösztönzése, a gyermeket vállaló és nevelő családokat támogató társadalmi környezet kialakítása, közösségi háló megerősítése a családok lakóhelyén;
2. kommunikációs programokat, melyek népszerűsítik a család intézményét, felhívják a figyelmet a gyermekvállalás fontosságára, segítséget nyújtanak a gyermekneveléssel, párkapcsolati kérdésekkel kapcsolatban különféle kommunikációs eszközökkel,programokkal (például: tematikus írások és cikksorozatok, egyedi műsorok,műsorblokkok, internetes tartalmak, felmérések, írott és elektronikus kiadványok,kiállítások, stb.);
3. képzési programokat, tréningeket, rendszeres foglalkozásokat, előadássorozatokat,melyek tematikája a gyermeket vállaló és nevelő családok testi-lelki egészségfejlesztése,a fiatalok felkészítése a párválasztásra, házasságra, családi életre, társas kapcsolatokra,a szülők segítése a gyermeknevelésben, a szülők támogatása párkapcsolatuk fejlesztésében (például: házasságra felkészítő tanfolyam, családi életre nevelés, párkapcsolati tréningek, konfliktuskezelés, egészséges életmódra nevelés, szülőképzés,stb.),
B komponens:
1. helyi közösségi programokat, programsorozatokat, rendezvényeket, amelyek a nők és férfiak közösségen belüli harmonikus együttműködésén, valamint a közéleti, a gazdasági és a családi életben való kiegyensúlyozott, a feladatok egyenlő megosztásán alapuló szerepvállalást segítik elő
2. kommunikációs programokat, melyek hozzájárulnak a nők és férfiak közötti harmonikus együttműködéshez, társadalmi egyenlőségük megteremtéséhez és fenntartásához, a munka és a családi élet közötti egyensúly megteremtéséhez, valamint a nők közéleti, társadalmi, gazdasági szerepvállalásának kiterjesztéséhez.
3. képzési programokat, tréningeket, rendszeres foglalkozásokat, előadássorozatokat,melyek tematikája a női és férfi szerepekkel, valamint a munka és a családi élet összehangolásának módjaival áll kapcsolatban
A pályázatok között kiemelt figyelmet kapnak az ENSZ Család Év 20. évfordulójához, Családok Napjához, a Népesedési Világnaphoz, a Láthatatlan Munka Napjához, az Anyák Napjához, a Gyereknaphoz és az egyéb jeles napokhoz kapcsolódó programok.
A pályázati felhívás és a részletes pályázati útmutató anyaga letölthető a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet honlapjáról.
A magyar kultúráért és oktatásért központi és regionális pályázatok
A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Bethlen Gábor Alapról szóló 2010. évi CLXXXII. törvény és a végrehajtását szabályozó 367/2010. (XII.30.) Korm. rendelet alapján „A magyar kultúráért és oktatásért” címmel nyílt pályázatot hirdet a Bethlen Gábor Alap 2014. évi „Egyéb támogatások” előirányzat terhére az alábbiak szerint:
A pályázat célja a Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, Magyarországgal való sokoldalú kapcsolatai ápolásának és fejlesztésének előmozdítása, magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítése az oktatás és a kultúra támogatása által. Fő témák:
A magyar közösség céljait szolgáló kulturális, oktatási és kutatási programok támogatása
A magyar közösség céljait szolgáló írott és elektronikus média, könyvkiadás támogatása
Civil szervezetek, illetve egyház, belső egyházi jogi személyek által fenntartott oktatási, gyermekjóléti, kulturális és szociális intézmények működésének valamint a magyar közösség céljait szolgáló fejlesztések és ingatlan-beruházások támogatása
A központi pályázat felhívása elérhető ezen a linken.
Regionális pályázatok:
Regionálisan eltérhet a témák köre a központi pályázati kiírástól.
Felvidéken
Kárpátalján
Erdélyben
Vajdaságban

Forrás: www.civil.info.hu
Elindultak az első világháború centenáriumához kapcsolódó pályázatok
Elindultak az első világháború centenáriumához kapcsolódó pályázatok, amelyek meghirdetésével és koordinálásával a Magyarország Kormánya által létrehozott Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság a XX. Század Intézetet bízta meg.A pályázatok keretében mód nyílik tudományos művek megjelentetésére, első világháborús emlékművek helyreállítására, tudományos és kulturális rendezvények, művészeti tevékenységek megvalósítására, valamint játék- és dokumentumfilmek forgatókönyveinek megalkotására. Külön színfoltot jelent, hogy az Emlékbizottság a legfiatalabb nemzedékek által kedvelt tematikus számítógépes játékprogramok elkészítésére is forrást kíván teremteni. A 2014-től 2020-ig tartó programsorozat célja, hogy a huszadik század egyik legfontosabb, a magyar és az egyetemes történelmet is meghatározó eseményét helyezze új megvilágításba. A centenárium lehetőség és kötelesség egyben, hiszen miközben a hajdani összecsapás szembenálló feleinek érték- és érdek-ellentétei az egész huszadik századot meghatározták, a „nagy háború” széles körben elterjedt narratíváját máig torzítja a „vesztesek-győztesek” hamis ellentétpárja, valamint a totális diktatúrák ideológiai utórezgése. Itt az idő, hogy újragondoljuk mindazt, ami akkor történt!
Bővebben: http://www.zalacivil.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1057:elindultak-az-els-vilaghaboru-centenariumahoz-kapcsolodo-palyazatok&catid=1:friss-hirek&Itemid=50
Nemzetközi Visegrádi Alap kulturális programtámogatások, kisprojektek / International Visegrad Fund Small Grands 2014.

A pályázatok beküldési határideje: 2014. március 1. június 1. szeptember 1. és december 1.
Pályázhatnak nonprofit szervezetek, alapítványok a Visegrádi Négyek országaiból (Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia).
Támogatási keret: 640 000 euró.
Pályázható összeg: 6000 euró.
A támogatás területei:
1. kulturális együttműködés
2. tudományos eszmecserék és kutatások
3. oktatás
4. diákcsere
5. határokon átnyúló együttműködés
6. turizmus
Költségek lehetnek:
1. Nyomdai költségek (nyomtatás, kiadványok kiadása, terjesztése).
2. Terembérlet és az ehhez szükséges technikai költségek bérlete.
3. Művészek tiszteletdíja.
4. Szállás és étkezési költségek.
5. Utazási költségek.
6. Expertek tiszteletdíja.
7. Fordítás és tolmácsolás.
8. Díjak, jutalmak.
9. Irodai szükségletek és propagációs anyagok.
10. Reklám (nyomda, rádió, TV, óriásplakát stb.) és propagáció.
11. A web oldal kialakítása és aktualizálása.

A költségvetés 6 hónapra tervezhető.
Az Alap pénzügyi hozzájárulása nem haladhatja meg a projekt összköltségének az 80%-át, beleértve a pályázó saját természetbeni hozzájárulását, vagy más, társfinanszírozó alanyok természetbeni hozzájárulását.
Az Alap előnyben részesíti azokat a pályázatokat, melyekben a V4-es országok mindegyike részt vesz. Az Alap nem fog támogatni olyan pályázatokat, melyekben háromnál kevesebb országból vannak résztvevők, kivéve a határon átnyúló együttműködés területén megvalósuló pályázatot.
Az Alap a civil társadalom kiépítését célzó tevékenységeket támogatja. A támogatások elosztásának – különösen az Alaphoz támogatásért folyamodó, nem-kormányzati pályázók esetében – ezen elvet kell követnie.

A pályázat előkészítése
A kérvényezőnek a pályázati űrlapot kell kitöltenie, amit a honlapunkról kell letöltenie. Szükség esetén a pályázó csatolva mellékelhet kiegészítő információkat a pályázathoz.
A pályázat megvalósításához igényelt anyagi támogatás pályázati űrlapját az előírt formában számítógépen, angolul kell kitölteni, e-mailen és postázva is el kell küldeni (két eredeti példányban). A pályázati űrlapot a kérvényezőnek saját kezűleg kell aláírnia. Ha a pályázó jogi személy, a pályázati űrlapot csak a szervezet törvényes képviselője írhatja alá.
A kérvényen kívül a következő kiegészítő dokumentumokra is szükség van a pályázatok jóváhagyásánál:
– másolat a kérvényező azonosító okiratáról -bejegyzési dokumentumok, engedélyek,
– másolat a társaság alapító okiratáról, alapszabályzatáról – különösen ha jogi személyről van szó,
– szándéknyilatkozat a partnerektől (a partnerek együttműködésének pontos leirása),
– társfinanszírozó szervek levelei, ajánló levelek,
– különleges engedély – ha szükséges a pályázat megvalósításához

A pályázat beadásának pontos címe:
International Visegrad Fund, Kralovske udolie 8, 811 02 Bratislava, Slovak Republic,
smallgrants@visegradfund.org
Az Alap titkársága a pályázatokat beérkezésük sorrendjében veszi nyilvántartásba. A beküldők a pályázat kézhezvételéről e- mailben kapnak értesítést, és kapnak egy sorszámot.

Információs szolgáltatások:
Partnerségi Információs Napok szervezése egy-egy kistérségben illetve CIC Központban.
Zala megyei civil adatbázis létrehozása
Önkormányzati civil referensek adatbázis létrehozása
SZJA 1 %-os támogatásra jogosult Zala megyei civil szervezetek adatbázisa
Önkéntesek és közérdekű önkénteseket fogadó civil szervezetek adatbázisa
Hírlevél
Civil szakmai könyvtár
Civil Jogtár
Civil Rendezvény-, Programnaptár
Irodai szolgáltatások:
– számítógép használat
– nyomtatás, fénymásolás
– szkennelés
– eszközbérlés (notebook, netbook, projektor, videokamera, fényképezőgép, vetítővászon, flipchart tábla)

Várjuk jelentkezésüket!
Amennyiben Ön hírlevelet kap tőlünk, akkor valószínűleg részt vett korábbi szakmai programunkon, és/vagy a Zalaegerszegi Törvényszéken bejegyzett civil szervezet tisztségviselője, személyhez vagy szervezethez köthető e-mail címe megtalálható nyilvános weboldalon.
Ha a jövőben nem szeretné hírlevelünket megkapni, kérem azt egy válaszlevélben jelezze!
A következő hírlevél küldés várható napja: 2014. február 11.

Czebeiné Nemes Bernadett
szakmai vezető
06 20 347 9511

Zala Megyei Civil Információs Centrum
8900 Zalaegerszeg, Kossuth u. 47-51.
Tel/Fax: 06 92 310 384
info@zalacivil.hu

ÁROP-1.1.14-2012-2012-0005