Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület

Emlékeztető: Regisztráció az 1% fogadására

Idén – szeptember 30. helyett – október 2-án éjfélig kell regisztrálniuk magukat azoknak a szervezeteknek, amelyek 2024-ben először szeretnének SZJA 1% felajánlást fogadni. Azok a korábban még nem regisztrált civil szervezetek tudnak most bejelentkezni, amelyeket a bíróság 2021. december 31. előtt vett nyilvántartásba. A bejelentkezéshez a 23EGYREG jelű adatlapot kell elektronikus úton benyújtani a NAV felé. A nyomtatvány tartalmazza a szervezet nyilatkozatát arról, hogy közhasznú tevékenységet végez. Fontos kiemelni, hogy nem kell közhasznú jogállással rendelkeznie a szervezetnek. Közhasznú tevékenységet a civil törvény (2. § 20. pont) szerint nem csak közhasznú jogállású szervezetek végezhetnek, ezért elegendő az adatlapon nyilatkozni. Az újonnan bejelentkező szervezeteknek mellékletként csatolni kell a szervezet alapító okiratát/alapszabályát. Ennek tartalmaznia kell, hogy a szervezet politika mentesen működik. A 23EGYREG adatlapot a NAV honlapjáról lehet telepíteni.(https://nav.gov.hu/)

A regisztráció visszavonásig érvényes, ezért annak a szervezetnek, aki már regisztrált civil kedvezményezett, nem kell újra benyújtania EGYREG-adatlapot.

Az adatlap 2023. október 2-ai benyújtási határideje jogvesztő. Ha a határidőt lekési a szervezet a regisztráció nem vehető figyelembe, még akkor sem, ha igazolást nyújt be vagy méltányossági kérelmet terjeszt elő.

Tartalom megosztása: