Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület

Lóci Menza Főzősuli

69075860_1165047973682478_1382911544404213760_o

 


 

 

A Főző tanfolyamon az Űrhajós Bölcsőde felszerelt konyhája adott helyet a programunkhoz.

A Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék által biztosított szakemberek: a bölcsőde dietetikusa és konyhafőnöke állították össze program menüit.

2018. őszén a következő ételeket készítették el közösen a program résztvevői.

Az első alkalommal (2018.11.21-én) elkészített étel:

Paszternákkrémleves fűszeres csicseriborsóval:
Hozzávalók:
50 dkg paszternák
2 kisebb vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 nagyobb burgonya
5 dkg vaj
1,5 liter húsleves alaplé
1,5-2 dl rizstejszín (Alpro)
só, frissen őrölt bors

A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát, fokhagymát, burgonyát felkockázzuk, a paszternákot vékonyan felszeleteljük és a vajon elkezdjük őket dinsztelni. A zöldségeket sózzuk, borsozzuk, felöntjük 1-1,5 dl vízzel és fedő alatt 10-15 percig pároljuk. Ezt követően hozzáadjuk a húslevest és addig főzzük, amíg a zöldségek puhára nem főnek. Botmixerrel turmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt és visszatéve a tűzre 1-2 percig főzzük a levest, de nem forraljuk. Ha túl sűrűnek találjuk, vízzel hígíthatjuk. Miután elkészült a krémleves az időközben elkészített levesbetéttel tálaljuk.

 

Fűszeres csicseriborsó:
1 konzerv csicseriborsó (265 g)
olívaolaj
só, bors
1 tk cayenne bors
1 tk kurkuma
1 tk római kömény

A konzerv csicseriborsót leszűrjük, átmossuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk őket, meglocsoljuk olívaolajjal, borsozzuk, sózzuk és fűszerezzük. A sütőben 200 fokon kb. 18 percig sütjük.

Gyermekeknek:

A krémleves fűszerezését lehet gyermekbaráttá varázsolni. A borsot érdemes kihagyni, mert a gyermekek érzékenyebb bélrendszerét izgathatja, illetve a csicseriborsó helyett kölesgolyóval tálaltuk, de ez utóbbi akár el is hagyható.

Spenótos serpenyős csirke cukkinis rizzsel:
Hozzávalók (4 személyre):
25 dkg csirkemell filé
25 dkg spenót (zsenge)
125 g mozzarella (lehet laktózmentes is)
1 fél citromból nyert citromlé
1 ek vaj
2 ek kókuszzsír vagy olívaolaj
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint

A megmosott spenótleveleket néhány percre forrásban lévő, sós vízbe dobjuk, leszűrjük. (A cél: épp hogy összeessenek a levelek.) A húst felkockázzuk, sózzuk-borsozzuk, vaj és kókuszzsír keverékén, felhevített serpenyőben, erős tűzön megsütjük. Mikor majdnem kész a csirke, hozzáadjuk a spenótot. Jól átforgatjuk, összemelegítjük. Szükség esetén utó ízesítjük. A legvégén beletépkedjük a sajtot. Mikor megolvad a mozzarella, félrehúzzuk a tűzről, citromlevet facsarunk rá.

Pirított cukkinis rizs:

A rizst a szokott módon puhára főzzük. A cukkinit vékonyan felkarikázzuk vagy felkockázzuk. A zúzott fokhagymát kevés zsiradékon átfuttatjuk, majd rádobjuk a cukkinit , sózzuk, borsozzuk és kicsit átpirítjuk. Az elkészült rizshez keverjük.

Gyermekeknek:
A csirke fűszerezését érdemes kicsit enyhíteni, illetve ha darabos formában nem szívesen fogyasztják még a spenótot, akkor főzeléket érdemes belőle készíteni. Az ő számukra készített rizshez ne pirított cukkinit készítsünk, hanem a rizs főzésének utolsó 5-10 percében keverjük hozzá és főzzük őket együtt készre.

dav

Második alkalommal (2018.11.28-án) elkészített ételek:

Jamie karácsonyi zöldség kavalkádja parmezános bundába forgatott csirkével:

Hozzávalók:
1 nagy tepsi zöldséghez:
1.5 kg apró édesburgonya, hámozva, félbe vágva
fél fej fokhagyma, hámozva és a kés életlen részével zúzva
1 kis csokor friss rozmaring, csak a levelei
só és frissen őrölt fekete bors
6 evőkanál jó minőségű olívaolaj
50 g vaj
2 kg fehérrépa, hámozva (vagy paszternák)
2 evőkanál méz
1 kis csokor friss kakukkfű, csak a levelei
1 kg sárgarépa, hosszú hasábokba vágva
1 narancs héja

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 220 °C-ra. Főzzük a burgonyát 10 percig, majd szűrjük le. Dobjuk egy tepsibe a lapos felével lefele, szórjuk meg a fokhagymával, a rozmaring felével, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, locsoljuk meg 4 evőkanál olíva olajjal, 30 g vajjal. Vágjuk el a fehérrépákat hosszan félbe, főzzük ezt is 10 percig, majd szűrjük le. Tegyük egy edénybe, öntsük rá a mézet, szórjuk rá a kakukkfüvet, sózzuk borsozzuk, öntsünk rá 10 g vajat, 2 evőkanál olajat. Süssük ezt is 40 percig, ameddig arany színű nem lesz. Süssük 30-40 percig. Süssük egyszerre a burgonyával, de ne egy edényben. Főzzük sós vízben a répát 15 percig. Vágjuk közben apróra a maradék rozmaringot és a narancshéjat, majd keverjük össze őket. Szűrjük le a főtt sárgarépát és dobjuk rá a maradék vajat. Ízesítsük ízlés szerint, szórjuk meg tálalás előtt a rozmaringos narancshéjjal.

Parmezános bundába forgatott csirkemell:
2 db szép, friss csirkemell
5 dkg parmezán
5 dkg zsemlemorzsa
Só, bors

Elkészítés:

A parmezánt reszeljétek le és keverjétek össze a zsemlemorzsával. A melleket finoman locsoljátok meg olajjal, majd sózzátok, borsozzátok meg és forgassátok bele a parmezános panírba. Jó forró serpenyőben (itt a legjobb a teflonos!), kevéske olívaolajon süssétek meg mindkét oldalát épp csak addig, amíg a parmezános morzsa szép aranyszínű kérget nem alkot a húson. Ha megvan, dobjátok be az egészet egy nem túl forró, úgy 130-140 fokos sütőbe kb. 10-15 percre (mérettől függően).

Ha letelt az idő, kapjátok ki a sütőből. A serpenyőben hirtelen rásütött kéreg nem hagyta elszökni a szaftot a húsból, a sütőben pedig szépen átsült a közepe is. Tálaljátok azon nyomban a zöldségekkel.

Gyermekeknek:

A megsütött zöldségeket érdemes pürésítsd le és főtt darált hússal tálald. A sült zöldségek sokkal aromásabbak, ízesebbek és ellensúlyozzák a csirke semleges ízét!

Gyümölcsös túrókrém 
Hozzávalók (4 főre):
• 15 dkg alma vagy mirelit áfonya
• 8 dkg túró
• fél dl mascarpone vagy natúr görög joghurt
• 1 tk méz
• őrölt fahéj ízlés szerint

Elkészítése:

A gyümölcsöt megmossuk, tisztítjuk, magházat eltávolítjuk, apróra vágjuk, lereszeljük vagy pürésítjük, majd áttörjük túróval, kevés tejföllel lazítjuk. Ízesítjük őrölt fahéjjal, mézzel. Egyenletesre keverjük, hűtve tároljuk, és tálaljuk.

20181128_174350

Harmadik alkalommal (2018.12.05-én) elkészített ételek:

Tengeri hal fűszeres-magvas morzsakéregben mustáros burgonyával:

20 dkg tengeri halfilé
Zsemlemorzsa
1 citrom reszelt héja, leve
1 kisebb csokor petrezselyem
2 nagyobb gerezd fokhagyma
kb. 2 dl olívaolaj
1 teáskanál őrölt színes bors
tengeri só
ízlés szerint: tökmag, lenmag, szezámmag vagy bolti csomagban kapható magkeverék
koktélparadicsom

Elkészítés:

A jénaiba fektetjük a halfiléket, kb. fél dl olívaolajjal megöntözzük. Aprítóba tesszük a száraz zsemlét, a petrezselymet, a citrom reszelt héját és levét, a borsot, a sót és a fokhagymacikkeket, majd morzsára aprítjuk. Belekeverjük a magokat is. Hozzáadunk kb. 1/2-1 dl olívaolajat, a lényeg, hogy morzsás állagú legyen. A halra halmozzuk, kicsit lelapogatjuk, majd sütőben 30 percig sütjük, amíg aranybarna lesz a teteje. A hal köré félbevágott koktélparadicsomokat is szórunk .A másik verzióban olajon teflonserpenyőben, közepes lángon készre sütjük.

Mustáros burgonya:
500g héjában főtt burgonya
magos mustár
olívaolaj
őrölt tarka bors
citromlé

snidling
A fűszerekből öntetet készítünk, majd átforgatjuk vele a héjában főtt, meghámozott burgonyát.

Gyermekeknek: 

Halpogácsa, burgonyapüré vagy burgonyafőzelék
250g hal késes aprítóban ledarálva
1-2 tojás

bors

petrezselyemzöld

zöldhagyma szára

zabpehely – annyi, amennyivel összeáll a massza

Elkészítés:

A hozzávalókat összedolgozzuk, kicsit állni hagyjuk, majd kókuszzsírral kikent tepsibe tesszük a tallérokká formázott masszát. A tetejüket is lekenjük kókuszzsírral, majd előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük, kb. 25-30 perc.

Kókuszgolyó (15 db nagy vagy 35 db minigolyó):

10 dkg puha vaj
2 kupaknyi vaníliaaroma
1 kupaknyi rumaroma
12 dkg zabpehelyliszt
8 dkg darált nádcukor
3 ek holland kakaópor
3 ek feketekávé (ha gyermek is fogyaszt belőle, akkor pótkávét használjatok, vagy hagyjátok ki belőle) forgatáshoz: kókuszreszelék.

Elkészítés:

A golyók közepébe: aszalt vörös áfonya vagy friss meggydarabok. A hozzávalókat összedolgozzuk, és ha túlfolyós 30 percet hűtőben hűtjük. Vizes kézzel golyókat formázunk a masszából, majd kókuszreszelékben meghempergetjük.

 

 

dav

 


 

ÚJRA LÓCI MENZA – FŐZŐSULI!

p1

Újra indul a LÓCI-MENZA főzőtanfolyam az Űrhajós bölcsiben.

A főzőtanfolyamon való részvétel INGYENES.

A program a “LÁDAFIA”-Komplex szolgáltatás a jelen és a jövő családjaiért Zala megyében

EFOP-1.2.1-15-2016-00251 számú pályázat keretében valósul meg.

 


 

 

„Lóci menza – Főzősuli” csoportfoglalkozás szülőknek

Egészségeset, finomat, gyorsan. A „Lóci menza – Főzősuli” csoportfoglalkozásokon a résztvevőknek bemutatásra kerül az idényszerű nyersanyag-válogatás, az ételek gyors és könnyű elkészíthetősége, valamint a felhasználásra kerülő nyersanyagok, illetve az elkészített ételek kedvező táplálkozás-élettani tulajdonságainak bemutatása.

 


 

Az Űrhajós bölcsőde főszakácsa és Monori Krisztina dietetikus fantasztikus, ízes, gyorsan elkészíthető ételek receptjeit osztotta meg az érdeklődőkkel a Lózi-Menza főzőtanfolyamon. A receptek az alábbiakban olvashatók:

Marokkói lencsekrémleves

21754936_10210333147069444_1339753277_o (1)Hozzávalók 6-8 személyre:

40 dkg vörös lencse, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 paradicsom, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál őrölt római kömény, 1/2 kávéskanál őrölt koriander, só, 1,2 l víz + a hígításhoz

a tálaláshoz: 2 vöröshagyma, 2 evőkanál olívaolaj, serrano sonka

A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk. Az átmosott lencsével együtt lábasba tesszük. Felöntjük a vízzel, fűszerezzük, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul és szét nem esik. Botmixerrel krémesre turmixoljuk, ha kell, még fűszerezzük, ízlés szerint hígítjuk, és egyet forralunk rajta. A vöröshagymát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, karikákra szedjük. A serpenyőben felhevített olajon addig pirítjuk, amíg aranybarna és édes nem lesz. Serrano sonkát pirítunk és a hagymával együtt tálaláskor dúsítjuk vele a levest.

 

Szilvás galette

21754665_10210333146909440_399392220_oa tésztához:

8 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt + kevés a nyújtáshoz, 8 dkg fehér tönkölybúzaliszt, 8 dkg hideg vaj, 8 dkg nádcukor vagy barna cukor vagy eritrit vagy xilit, 2 evőkanál hideg víz

a töltelékhez: 50 dkg szilva, 2 teáskanál étkezési keményítő, 1 kávéskanál őrölt fahéj,  5 dkg nádcukor/barnacukor/eritrit/xilit, 2 evőkanál frissen facsart citromlé, 1 citrom reszelt héja

a tetejére: tojássárgája, 5 dkg szeletelt mandula

A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a cukrot, majd hozzáadjuk a kockára vágott vajat, és a vízzel gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1/2 órára.

A szilvát kimagozzuk, cikkekre daraboljuk. A keményítőben elvegyítjük a fahéjat és a cukrot, majd a szilvára szórjuk. Meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, majd összeforgatjuk.

A tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 30 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A közepére sorakoztatjuk a szilvát úgy, hogy a szélén kb. 5 cm-t szabadon hagyunk. Ezt a végén felhajtjuk a töltelékre. Felvert tojássárgájával megkenjük, a szeletelt mandulával megszórjuk, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt hűlni hagyjuk.

Ősz kincsei saláta

Ehhez a recepthez az arányokat, alapanyagokat, mindenki nyugodtan a saját ízlése szerint alakíthatja

Hozzávalók: vegyes saláta (madársaláta, bébispenót, szívsaláta), zöldhagyma, körte, szőlő, áfonya, nyers cékla, kéksajt/gorgonzola

Öntet: natúr görög joghurt, olívaolaj, magos mustár, méz, lime vagy citromlé

A megtisztított, meghámozott céklát apró kockákra vágjuk. A körtét héjastul felkockázzuk, A szívsalátát darabokra tépkedjük. A szőlőszemeket elfelezzük. A hagymát felkarikázzuk. A sajtot kockákra vágjuk.  Az alapanyagokat mind összevegyítjük, majd elkészítjük hozzá az öntetet. Az öntethez az alap a görög joghurt, amit ízlés szerint gazdagítunk mézzel, magos mustárral, olívaolajjal és kevés lime vagy citromlével.

 

Sütőtökös csirke

4 csirkecomb, 80 dkg sütőtök, 3 fej lilahagyma, só, citrombors, rozmaring, só, sütéshez tetszés szerinti zsiradék

A csirkecombokat megtisztítjuk, fűszerezzük. A sütőtököt megtisztítjuk, kockára vágjuk, majd egy zsiradékkal kikent tepsibe terítjük. Ízlés szerint fűszerezzük, majd ráhelyezzük a csirkecombokat. 180-200 fokos, előmelegített sütőben készre sütjük.

 

Falafel

25dkg konzerv csicseriborsó, 1 fej hagyma,1 gerezd fokhagyma,friss petrezselyemzöld,friss korianderzöld, 2 kardamon magjai (elmaradhat),1tk só,1 késhegynyi cayenne bors,1/2 tk sütőpor, 1,5 ek liszt, 3 ek víz

A konzerv csicseriborsót lecsepegtetjük, majd egy tálba öntjük!. Apróra vágjuk a hagymát, a fokhagymát, a friss petrezselyemzöldet, a koriandert és a csicseriborsóhoz adjuk. Összezúzzuk, vagy ledaráljuk a fűszermagokat, majd ezt is a többi hozzávalóhoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk és cayenne borssal is megszórjuk. Összekeverjük, majd egy késes aprítóban darabosra aprítjuk. Egy tálba borítjuk és hozzáadjuk a sütőport a lisztet és a vizet. Kézzel átgyúrjuk, majd egy órára hűtőbe tesszü. A masszából vizes kézzel formázott golyókat 180 C-os olajban sütjük ki (közepes láng), de előtte alaposan összenyomkodjuk őket hogy ne essenek szét.

 

Csőben sült édesburgonya

1 kg édesburgonya, fél l főzőtejszín, póréhagyma ízlés szerint, só, bors, sütéshez tetszés szerinti zsiradék

Az édesburgonyát megtisztítjuk, majd egyenlő nagyságú karikákra vágjuk. A póréhagymát szintén felkarikázzuk, összekeverjük a tejszínnel és a fűszerekkel, majd az előzőleg a kikent tepsibe terített édesburgonyára öntjük. Kb 25-30 perc alatt összesütjük.

Képek megtekinthetőek a Galériában.

A Lóci-menza főzősuli következő alkalommal szeptember 27-án szerdán 17:00 kezdettel várja ingyenesen az érdeklődőket az Űrhajós bölcsiben.