Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület

Mi az a NEA? Miről szól a választás?

A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) egy támogatási rendszer, amelynek célja kifejezetten a civil szervezetek (egyesületek, alapítványok, szövetségek) működésének, szakmai tevékenységének, együttműködésének és részvételének finanszírozása. A NEA forrását a központi költségvetés biztosítja. A NEA évente több, mint tíz milliárd Ft mértékű támogatást nyújt a civil szervezeteknek. A NEA forrásai jellemzően pályázati úton jutnak el a civil szervezetekhez. A NEA pályázataival kapcsolatos stratégiai és támogatási döntések meghozatalában a civil szervezetek is részt vesznek.

A stratégiai szintű, a támogatásokkal kapcsolatos elvi, irányító és koordináló döntéseket a NEA Tanács hozza meg. A Tanács kilenc főből áll, amelynek:

  • három tagját a civil szervezetek választják meg;
  • három tagját az Országgyűlés illetékes szakbizottsága jelöli ki;
  • három tagját pedig a miniszter kéri fel a Miniszterelnökséggel stratégiai partneri viszonyban álló civil szervezetek javaslata alapján.

A NEA másik döntéshozatali szintjét az öt tevékenységi kör alapján elkülönülő kollégium alkotja. A kollégiumok felelősek a pályázati kiírások elkészítéséért, a kollégium döntését  igénylő pályázatok elbírálásáért. Minden kollégium vonatkozásában a NEA rendelet (5/2012 KIM rendelet) írja elő, hogy mely tevékenységi területeken működő szervezetek pályázatai tartoznak a hatáskörükbe. A pályázó civil szervezetek általában nincsenek egyetlen kollégiumhoz kötve. Évente is válthatnak a kollégiumok között attól függően, hogy milyen tevékenységet kívánnak végezni az alapvető céljaik megvalósítása érdekében. A kollégiumok a tanácshoz hasonlóan 9-9 tagból állnak. Mindegyik kollégium:

  • három tagját a civil szervezetek választják meg;
  • három tagját a Miniszterelnökséget vezető miniszter kéri fel a stratégiai partner civil szervezetekkel történő egyeztetés alapján;
  • három tagját pedig szakminiszterek jelölik ki, a stratégiai partnerekkel történő egyeztetést követően.

A 2024. évi NEA választás tétje, hogy kik kerülnek a civil szervezetek akaratából a NEA Tanácsba és az öt NEA kollégium tagjai közé.

 

Tartalom megosztása: