Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület

Miért fontos a civil szervezetek számára a NEA választás?

A magyar állam a Nemzeti Együttműködési Alapon (NEA) keresztül évente több, mint tízmilliárd forinttal támogatja a civil szervezeteket. A NEA keretéből meghirdetett pályázatok tartalmáról és a források elosztásáról a NEA testületei döntenek. A NEA Tanács a felhívásokkal kapcsolatos elvi határozatokat hozza meg. A pályázatokat a NEA öt kollégiuma hirdeti meg és bírálja el. NEA Tanács és a kollégiumok tagjainak megbízatása idén lejár. Az év elején új tagokat kell választani!

A NEA Tanácsnak és minden kollégiumnak kilenc-kilenc tagja van. A tagok harmadát a civil szervezetek választják meg. A következő négy év nyertes pályázatainak számát, a támogatások összegét is befolyásolja, hogy a Zala vármegyében működő szervezeteknek lesz-e képviselete a 2024-2028 közötti időszakban. Ezért minden itt működő egyesületet, alapítványt arra kérünk vegyenek részt a választásban!

A választás folyamata két részből áll. Az első szakasz a bejelentkezés és a jelöltállítás fázisa. A második szakasz a jelöltek kampánya és a választás. A területi szintű képviselet kérdése már a bejelentkezés fázisában eldől. Ha kevés szervezet jelentkezik be választóként, akkor nem lesz képviseletünk.

Bejelentkezés a jelöltállítási rendszerbe

A NEA testületek megválasztásában csak azok a szervezetek vehetnek részt, amelyek az első fázisban bejelentkeznek a jelöltállítási rendszerbe. A civil szervezetek – a korábbi NEA választásokhoz hasonlóan – az EPER pályázatkezelő felületen keresztül jelentkezhetnek be. Az EPER-t azok a szervezetek már ismerik, amelyek 2020-ban vagy korábban pályáztak a NEA-hoz. A többieknek új szervezetként kell regisztrálni az EPER-be.  A régi és az új szervezeteknek egyaránt érvényes és az aktuális adataikat tartalmazó regisztrációs nyilatkozattal kell rendelkezniük. A civil szervezetek EPER-ben megjelenő adatainak egyeznie kell a birosag.hu oldalon szereplő „Civil szervezetek névjegyzékében szereplő” adatokkal. Az újonnan regisztráló, valamint az adataikat frissítő civil szervezeteknek az EPER által generált regisztrációs nyilatkozatot be kell küldeni a következő címre: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (1253 Budapest, Pf. 36.)

A bejelentkezés során kell megadni azt a természetes személyt (elektort), aki a szervezet nevében választani fog. Minden elektor (választó) a NEA Tanács, valamit egy kollégium tagjainak megválasztásában vesz részt. A szervezeteknek a jelöltállítási rendszerbe történő bejelentkezés során kell kiválasztani, hogy az öt közül melyik kollégium a megválasztásban akar részt venni.

A bejelentkezés során kell megadni azt is, hogy az elektor (választó) személyesen vagy levélben fog szavazni. Ha személyesen kíván választani azt is meg kell adni a bejelentkezés során, hogy melyik helyszínen és időpontban fog szavazni.

A jelöltállítási rendszerbe történő bejelentkezés határideje: 2024. február 2. 12 óra

A választás

A választás során az elektor három NEA Tanácstag-jelöltre adhatja le a szavazatát. Szintén három jelöltre szavazhat annak a kollégiumnak a jelöltjei közül, amelyiket a szervezet a bejelentkezés során megadott. Az elektor (választó) nem ruházhatja át másra a szavazati jogát.

Levélszavazás

Azok az elektorok, akik a levélben szavaznak az EPER-ben megadott címen postai úton kapják majd kézhez a jelöltek nevét tartalmazó szavazólapjukat. A szavazólapot postai úton a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület egyben a Zala Vármegyei Civil Központ küldi meg a részükre. A szavazólapot az elektornak (választónak) várhatóan legkésőbb március 6-án éjfélig kell postára adni. Az elektor (választó) a szavazólapot az előre megcímzett válaszborítékban térítés nélkül küldheti vissza a civil központ címére: Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület, 8900 Zalaegerszeg, Kossuth L. u. 47-51.

Személyesen történő választás

Azok az elektorok (választók), akik személyesen választanak az alábbi időpontokban és helyszíneken tehetik meg. Az időpontot és a helyszínt a bejelentkezés során kell megadni az EPER felületen.

Zalaegerszeg: 2024. március 6. (szerda) 08:00-18:00 óra

Zala Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ, 8900 Zalaegerszeg, Kossuth L. u. 47-51.

Keszthely: 2024. március 7. (csütörtök) 08:00-18:00 óra

KultUdvar Civil Közösségi Tér, 8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.

Tartalom megosztása: