Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület

Tízszeres a túljelentkezés a norvég civil alap támogatásaira

Közel tízszeres a túljelentkezés a Norvég Civil Támogatási Alap őszi pályázati kiírására. A legtöbb pályázat szervezet- és közösségfejlesztés, a legkevesebb pedig az emberi jogok és demokrácia témakörében érkezett.

Lezárult szerdán a Norvég Civil Támogatási Alap őszi támogatási pályázati körének első fordulója. Közel tízszeres a túljelentkezés. A rendelkezésre álló anyagi keret és az egy pályázatra jutó összeg nagysága alapján 110-130 pályázatot tudnak támogatni, miközben összesen 978 pályázat érkezett be – derül ki a pályázati honlapon található közleményből.

A legtöbb pályázat szervezet- és közösségfejlesztés, a legkevesebb pedig az emberi jogok és demokrácia témakörében érkezett. A következő napokban kezdődik a pályázatok előszűrése, ez két hét múlva zárul le. Kérdés azonban, képesek lesznek-e folyósítani a támogatásokat.

Kormányzati vegzálás

A Norvég Civil Alap Pénzeit kezelő alapítványoknál még májusban rendelt el Kehi-vizsgálatot a kormány. Először azzal gyanúsították meg őket, hogy a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak. A hatóságok azután a Kehi vizsgálata alapján korábban hűtlen kezeléssel és jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel is meggyanúsították a civileket, akikre szeptember elején nagy visszhangot kiváltó rendőri akcióval csaptak le, majd egyetlen működő civil szervezet maradt, mert a többiek adószámát bevonták.

A civilek határozottan visszautasították a vádakat, és vitatják az ellenőrzés jogszerűségét. Az ellenőrzés és a vita diplomáciai feszültséget okozott Norvégia és Magyarország között. Az erről szóló cikkeinket itt olvashatják, Móra Veronikával, a norvég pénzeket kezelő egyik szervezet, az Ökotárs Alapítvány vezetőjével készült interjúnkat pedig itt találja.

 

Forrás: www. nonprofit.hu

 

Tartalom megosztása: